Data actualizării:
Data publicării:

EMA explică de ce cazurile de cheaguri de sânge au fost rare în Marea Britanie

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Vaccinul AstraZeneca este sigur, au concluzionat experții EMA
Vaccinul AstraZeneca este sigur, au concluzionat experții EMA

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a încercat să explice de ce în Marea Britanie au fost mult mai puține cazuri de cheaguri de sânge față de în statele membre ale Uniunii Europene, ținând cont că s-au vaccinat de două ori mai multe persoane cu AstraZeneca.

„Puteți explica de ce am văzut semnificat mai multe cazuri în țările din Uniunea Europeană față de Marea Britanie, unde am avut doar 5 cazuri de CVST (n.r., tromboza sinusurilor și a venelor cerebrale) chiar dacă au fost administrate de două ori mai multe doze de AstraZeneca?”, a întrebat jurnalistul britanic Tom Clarke în cadrul conferinței din Amsterdam a Agenției. 

„În acest moment, este destul de dificil să știm exact motivele pentru care există o diferență între numărul de cazuri. Lucrăm cu cazuri raportate spontan. Ceea ce știm cu siguranță este că populațiile care au fost vaccinate sunt foarte diferite în diferitele state membre și Marea Britanie. Acest lucru ar putea fi o posibilă explicație, însă în acest moment nu suntem siguri cum să explicăm acest lucru”, a transmis președintele comisiei de evaluare a riscurilor farmaceutice din cadrul EMA, dr. Sabine Straus.

VEZI ȘI: Serul AstraZeneca, sigur și eficient!

Datele indică faptul că efectele adverse au apărut la femei mai tinere, iar în Marea Britanie au fost vaccinați preponderent vârstnicii

 

„Dacă ar fi să fac presupuneri, cred că cea mai la îndemână explicație este vaccinarea populațiilor diferite. Știm că vaccinul AstraZeneca din Marea Britanie a fost administrat în principal pacienților vârstnici, comparând cu totalitatea statelor membre europene.

Astfel, dacă cheagurile de sânge sunt mai prezente la femei tinere, de exemplu, atunci acest lucru ar sugera că ai mai multe cazuri în Europa față de Marea Britanie”, a explicat și dr. Peter Arlett, la aceeași conferință de presă a Agenției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel