Elon Musk restabilește conturile de Twitter ale jurnaliștilor suspendați
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Elon Musk a ridicat suspendările conturilor de Twitter ale mai multor jurnaliști pe care îi interzisese cu o zi mai devreme, după ce al doilea sondaj pe care l-a realizat pe această temă.  

Joi, Musk a suspendat un grup de jurnalişti de pe site, printre care Ryan Mac de la New York Times, Drew Harwell de la Washington Post şi Donie O'Sullivan de la CNN.

După ce un sondaj inițial a susținut joi o inversare imediată a interdicțiilor, Musk a spus că există prea multe opțiuni și a derulat un alt sondaj timp de 24 de ore cu doar două opțiuni: să mențină interdicția timp de șapte zile sau să ridice interdicția imediat, scrie The Guardian.

După aproape 3,7 milioane de voturi, utilizatorii au votat pentru ridicarea interdicției cu 58,7% la 41,3%.

Într-un tweet la scurt timp după, Musk a spus că va ridica interdicțiile, iar câțiva dintre acești utilizatori s-au întors pe platformă.

„Oamenii au vorbit”, a scris Musk pe Twitter.

Suspendarea conturilor reporterilor care îl investighează pe Musk a fost condamnată pe scară largă de către angajatorii acestora, alte organizații media, UE și Națiunile Unite.

Věra Jourová, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a declarat că "suspendarea arbitrară" a jurnaliştilor este "îngrijorătoare" şi a indicat că, în consecinţă, compania ar putea fi sancţionată.

"Legea UE privind serviciile digitale impune respectarea libertăţii presei şi a drepturilor fundamentale. Acest lucru este întărit în cadrul #MediaFreedomAct", a declarat Jourová într-o postare pe Twitter, adăugând că Musk "ar trebui să fie conştient de acest lucru". "Există linii roşii", a continuat ea. "Şi sancţiuni, în curând".

Și Germania a avertizat cu privire la impactul asupra libertăţii presei:

"Libertatea presei nu poate fi pornită şi oprită după bunul plac", a scris vineri pe Twitter ministrul german de externe. "Începând de astăzi, aceşti jurnalişti nu mai pot să ne urmărească, să comenteze sau să critice. Avem o problemă cu asta @Twitter".

Conturile unor jurnaliști de la CNN, Washington Post, Mashable şi New York Times au fost suspendate în succesiune rapidă, joi seară. Toți au publicat recent articole despre suspendarea de către Musk a unui cont de Twitter, care a împărtășit date disponibile public despre mișcările avionului său privat. Fiecare dintre aceste articole a evidențiat ipocrizia dintre angajamentul declarat al lui Musk de a proteja „libertatea de exprimare” și alegerea sa de a interzice un cont care nu-i plăcea personal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel