Elon Musk, pus la punct de Ministerul german de Externe în doar câteva cuvinte pe Twitter
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Ministerul german de Externe l-a pus la punct pe miliardarul Elon Musk, după o postare a acestuia pe platforma Twitter, devenită X. 

Concret, miliardarul a redistribuit o postare a celor de la Radio Genoa, în care scria că "În prezent sunt 8 nave ale unor ONG-uri germane în Marea Mediterană care colectează migranți ilegali pentru a fi debarcați în Italia. Aceste ONG-uri sunt finanțate de guvernul german. Să sperăm că AfD va câștiga alegerile pentru a stopa sinuciderea europenilor". 

La redistribuire, Elon Musk a adăugat şi el un mesaj. "Publicul german ştie că se întâmplă asta?", a scris Musk. 

Ministerul german de Externe i-a răspuns lui Musk scurt şi la obiect. "Da. Şi se cheamă salvare de vieţi", a fost răspunsul ministerului, pe aceeaşi platformă. 

Subiectul ONG-urilor, dezbătut intens între Germania şi Italia 

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat joi că guvernul de la Berlin va continua să finanţeze ONG-urile care salvează migranţi pe Mediterana, în pofida protestelor guvernului italian, ea anunţând în plus că o nouă astfel de finanţare va fi efectuată foarte curând, declaraţie făcută de faţă cu omologul ei italian Antonio Tajani, care a avertizat că aceste operaţiuni ale ONG-urilor încurajează migraţia ilegală.

"Salvarea persoanelor de la înec este o obligaţie legală şi europeană", a justificat aceste finanţări Annalena Baerbock la o conferinţă de presă comună la Berlin cu Antonio Tajani, potrivit AFP şi Reuters.

"Salvatorii civili pe mare, pe Mediterana, îndeplinesc o misiune care salvează vieţi", a mai invocat ea. Şi, în pofida "opiniilor diferite pe tema finanţării" acestor ONG-uri, plata unor fonduri germane de sprijin către trei dintre ele este "iminentă", a anunţat titulara ecologistă a Ministerului de Externe german.

Numărul migranţilor ilegali veniţi dinspre Africa şi care au debarcat anul acesta pe coastele Italiei a depăşit 130.000, faţă de circa 70.000 în perioada similară a anului trecut.

Şefa guvernului italian Georgia Meloni i-a trimis sâmbătă cancelarului german Olaf Scholz o scrisoare în care protestează faţă de sprijinul financiar pe care Berlinul îl oferă ONG-urilor ce operează pe Mediterana nave de salvare care preiau migranţii din ambarcaţiunile lor precare şi îi debarcă apoi în Italia.

"Este bine cunoscut faptul că prezenţa navelor ONG-urilor pe mare are un efect direct de multiplicare a plecărilor ambarcaţiunilor precare (cu migranţi), ceea ce implică nu doar o presiune suplimentară pentru Italia, ci creşte în acelaşi timp riscul unor noi tragedii pe mare", subliniază Meloni în scrisoarea adresată lui Scholz, întrebându-l pe acesta dacă nu cumva ajutorul terestru "important şi costisitor" acordat migranţilor nu ar trebui în aceste condiţii să fie facilitat pe teritoriul german, nu în Italia.

La conferinţa de presă comună cu omoloaga sa germană joi la Berlin, ministrul italian de externe Antonio Tajani a subliniat că "nu declară nimeni război organizaţiilor ne-guvernamentale", dar acestea "nu trebuie să fie (...) un fel de magnet care atrage migranţii ilegali".

Tajani, membru al partidului conservator de dreapta Forza Italia, a cerut "o acţiune europeană" care să nu lase "nicio ţară singură" şi care să "împiedice traficanţii de fiinţe umane să exploateze economic femeile şi bărbaţii care fug de sărăcie, de boli", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?