Data publicării:

Elon Musk dezvăluie robottaxiul "Cybercab": Mașini autonome, fără volan și fără frâne

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Elon Musk
Elon Musk

Directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a dezvăluit joi viziunea sa despre "un viitor distractiv și incitant", o "eră a abundenței" plină de mașini autonome ale companiei, fără volane, parcări transformate în parcuri și roboți care vor circula printre oameni – promisiune pe care a reiterat-o, afirmând că toate acestea vor fi disponibile în câțiva ani.

Rămâne de văzut dacă el va reuși să își respecte aceste promisiuni.  

Aceste planuri, împreună cu dezvăluirea designului pentru robotaxiurile sale, au fost prezentate într-un eveniment strălucitor în California, plin de acel entuziasm care a creat Tesla (TSLA) o bază loială de fani pentru vehiculele sale electrice. Evenimentul a inclus modele ale robotaxiului, precum și un Robovan, un vehicul autonom conceput pentru a transporta un grup mai mare de persoane sau obiecte.

Designurile erau puternic inspirate de o estetică futuristă sci-fi, metalică și strălucitoare. Musk însuși a făcut referire la filmul clasic de science fiction „Blade Runner,” deși a precizat că își dorește ca viziunea sa despre viitor să fie mai veselă decât acel film noir distopic.

Cybercab, un vehicul fără volan, fără pedale de accelerație sau de frână, proiectat special pentru a transporta pasageri fără un șofer

Musk este renumit pentru promisiunile sale cu termene scurte, care de obicei necesită ani de zile sau mai mult pentru a fi realizate. În urmă cu cinci ani, el a prezis că flota sa de robotaxiuri era la doar un an distanță. În timpul prezentării sale, desfășurată joi seară pe platoul studioului Warner Bros., chiar el a recunoscut: „Tind să fiu puțin optimist în ceea ce privește termenele.”

Evenimentul de prezentare a acestor produse, care a fost transmis în direct către milioane de spectatori pe platforma sa de social media X, a început cu o întârziere de 53 de minute.

Întârzierea părea să conteze puțin pentru mulțimea prezentă la eveniment, care aștepta cu nerăbdare să aibă șansa de a se plimba în cele 50 de vehicule autonome care circulau pe platoul studioului. Ei au continuat să-l aclame pe Musk pe parcursul prezentării sale relativ scurte de 20 de minute.

Tesla oferă de mult timp ceea ce numește Full Self-Driving (FSD), în prezent la prețul de 8.000 de dolari, ca opțiune pentru mașinile sale. Însă, în ciuda denumirii, Tesla afirmă că șoferii trebuie să rămână pe scaunul șoferului, pregătiți să preia controlul vehiculului, chiar și atunci când acesta se află în modul FSD.

Joi, Musk a declarat că vehiculele Tesla echipate cu FSD vor putea funcționa fără intervenția umană oriunde le va permite legislația statală, prezicând că acest lucru se va întâmpla în California și Texas până anul viitor. De asemenea, el a prezentat Cybercab, un vehicul fără volan, fără pedale de accelerație sau de frână, proiectat special pentru a transporta pasageri fără un șofer, despre care a spus că ar trebui să intre în producție până în 2026.

„Va fi ca și cum ai sta într-un mic salon confortabil,” a spus el. „Da, va fi grozav.”

El a spus că Robocab-ul, spre deosebire de alte vehicule electrice, nu va avea un cablu de încărcare, ci va fi alimentat prin trecerea peste o placă de încărcare. De asemenea, a prezentat un vehicul mai mare, despre care a spus că poate transporta până la 20 de pasageri sau mărfuri, pe care l-a numit "Robovan", deși nu a oferit un termen pentru lansarea acestuia.

Musk a susținut că datele companiei arată că FSD este deja mai sigur decât mașinile conduse de oameni. Însă, alții care au testat această funcție pun la îndoială această afirmație. Un serviciu independent de testare, AMCI Testing, a constatat că șoferii trebuiau să preia controlul în medie la fiecare 20 de km.

"Prea optimist"

Aceasta nu este prima dată când Musk își prezintă planurile ambițioase pentru mașinile autonome cu termene limită îndrăznețe. Într-un apel din iulie cu investitorii, Musk a spus că se așteaptă să aibă „conducere nesupravegheată, posibil până la sfârșitul acestui an”, adăugând: „Aș fi șocat dacă nu am reuși să o facem anul viitor.”

Dar el a recunoscut și că „predicțiile mele în acest sens au fost, evident, prea optimiste în trecut.”

„Sunt băiatul care a strigat FSD. Dar cred că vom fi mai buni decât oamenii până la sfârșitul acestui an,” a spus el într-un apel cu investitorii în iulie 2023, adăugând: „Am mai greșit în trecut. S-ar putea să mă înșel și acum.”

Chiar și unii analiști care cred că Tesla va dezvolta în cele din urmă tehnologia necesară pentru a avea vehicule autonome care transportă pasageri consideră că această realizare este, cel puțin, la câțiva ani distanță.

„Ne uităm la deconectări de 3% din milele parcurse,” a spus Gene Munster, partener de management la Deepwater Asset Management, referindu-se la numărul de ocazii în care un șofer uman trebuie să preia controlul, într-un interviu acordat CNN la începutul acestei săptămâni.

„Cred că va dura doi ani pentru a obține tehnologia corectă,” a spus Munster. „Și încă doi sau trei ani pentru a obține aprobarea de reglementare necesară”, a completat el, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel