China clonează o pereche de capre tibetane folosind aceeași tehnică care a produs oaia Dolly în 1996
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Oamenii de știință chinezi au declarat că fac acest lucru pentru a "restaura și conserva" materialul genetic de la "exemplare excelente" - un proces dificil pentru crescători și păstori.

China a afirmat că a reușit să cloneze primele capre tibetane folosind aceeași tehnică care a produs primul animal clonat din lume, oaia Dolly.

Oamenii de știință au declarat că acele clone de capră au fost create prin clonarea celulelor somatice, care presupune transferul nucleului unei celule adulte într-o nouă celulă ovul. Ovulul este apoi implantat într-o mamă surogat care dă naștere unui copil care are zero la sută din ADN-ul ei, dar 100 la sută din cel al donatoarei.

Primul născut a cântărit 2,4 kilograme și "este sănătos", potrivit unui videoclip al canalului de știri de stat China Central Television, dar nu s-a făcut nicio mențiune despre cel de-al doilea țap.

Acestea au fost clonate din exemplare puternice care au câștigat premii și care sunt de dorit pentru reproducere.

Oamenii de știință chinezi au declarat că fac acest lucru pentru a "restaura și conserva" materialul genetic de la "exemplare excelente" - un proces dificil pentru crescători și păstori.

"Oferim forța noastră științifică și tehnologică pentru a crește veniturile fermierilor locali și pentru a dezvolta industria locală de reproducere"

"Prin clonare, informația genetică poate fi copiată complet", a declarat cercetătorul principal Su Jianmin de la Universitatea de Agricultură și Silvicultură din Nord-Vest.

"Prin utilizarea și extinderea deplină a resurselor genetice ale exemplarelor excelente, oferim forța noastră științifică și tehnologică pentru a crește veniturile fermierilor locali și pentru a dezvolta industria locală de reproducere", a adăugat acesta.

Rapoartele presei chineze care au anunțat descoperirea științifică au fost lipsite de detalii, dar au dezvăluit că animalul a fost produs prin clonarea celulelor somatice în provincia Qinghai.

Aceasta este aceeași tehnică care a fost folosită pentru a produce celebra oaie scoțiană Dolly.

Clonarea celulelor somatice, numită și transfer nuclear de celule somatice sau doar transfer nuclear, este simplă în concept, dar dificilă în execuție.

Aceasta implică prelevarea ADN-ului din celulă de la un donator - în acest caz, o celulă corporală, după cum indică cuvântul "somatic".

Apoi, unei celule de ovul i se extrage ADN-ul, pentru a fi înlocuit cu ADN-ul donatorului.

Această celulă de ovul modificată este apoi implantată într-o mamă surogat, care dă naștere unui copil identic din punct de vedere genetic cu animalul care a donat celula corporală, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel