Elon Musk ar putea fi plătit de UE pentru a menţine reţeaua Starlink deasupra Ucrainei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Elon Musk. Sursa Foto: Agerpres
Elon Musk. Sursa Foto: Agerpres
Elon Musk ar putea primi o sumă de bani din partea Uniunii Europene, pentru a nu întrerupe sateliţii Starlink de deasupra Ucrainei. 

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a sugerat recent că accesul la internet al Ucrainei nu ar trebui să rămână în mâinile unei singure persoane, "care s-ar putea trezi într-o zi şi să spună că nu mai are chef şi asta este. Şi în ziua următorii, ucrainenii să se trezească fără internet". 

"Mă gândesc că ar fi mai bine dacă am avea o înţelegere contractuală între, să spunem, o coaliţie de ţări care ar putea cumpăra acest serviciu, Starlink, de la Musk, şi să îl dea apoi ucrainenilor", a mai spus acesta, conform Politico

Musk a spus, însă, că va continua să furnizeze internet Ucrainei, chiar dacă pierde bani 

Compania SpaceX va continua să finanţeze reţeaua de internet Starlink în Ucraina, a anunţat sâmbătă Elon Musk, la o zi după după ce a spus că nu-şi mai permite să facă asta, relatează AFP şi Reuters.

"La naiba. Chiar dacă Starlink pierde în continuare bani şi alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, vom continua să finanţăm guvernul ucrainean pe gratis", a scris pe Twitter cel mai bogat om din lume.

Reuters precizează că nu este clar deocamdată dacă oferta lui Musk este sinceră sau dacă nu cumva este vorba de sarcasm.

Antreprenorul multimiliardar, fondatorul SpaceX, a solicitat vineri Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit. SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună.

De la începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente. Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi la 400 de milioane în următoarele 12 luni. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Discuții între Elon Musk și Vladimir Putin despre condițiile de pace cu Ucraina. Ce spune Kremlinul

În opinia lui Elon Musk, organizarea de referendumuri în noile regiuni ale Rusiei sub supravegherea ONU ar putea fi o soluție la conflictul dintre Rusia și Ucraina. În același timp, Musk a menționat că Ucraina ar putea deveni o țară neutră. El a mai adăugat că ”nu crede că Ucraina va câștiga” dacă Rusia va face o mobilizare totală, potrivit Azertag.

Între timp au apărut rapoarte care îl citează pe Ian Bremmer, fondatorul Eurasia Group, o firmă internațională de cercetare și consultanță, conform căruia Musk ar fi discutat cu Putin în urmă cu câteva săptămâni despre o posibilă înțelegere ucraineană, după care acesta a postat pe Twitter planul său în această problemă.

Potrivit lui Bremmer, Musk a susținut că Putin era ”gata să negocieze”, dar cu anumite condiții: Crimeea să rămână parte a Rusiei, Ucraina să accepte statutul neutru și să recunoască Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și Regiunile Zaporojie și Herson ca parte a Rusiei.

CITEŞTE CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel