Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Elie (Eliezer) Wiesel, născut dintr-o familie de evrei din România, distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1986, a decedat la 87 de ani, anunţă Jerusalem Post şi Haaretz.

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor, fără să ofere alte detalii, notează Agerpres.

Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel "s-a stins din viață în urmă cu câteva ore", potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen.

Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o "rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului".

"Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel", a adăugat Benjamin Netanyahu.

"De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului", a menționat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

[citeste si]

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire". "Elie Wiesel a supravieţuit celor mai mari orori din istoria omenirii şi şi-a dedicat viaţa răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»", a subliniat Shimon Peres, potrivit Mediafax.

"Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii", a reacţionat preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

"Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoştinţă", a declarat Ronald S. Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial.

Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației) a fost un scriitor și ziarist american în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România,supraviețuitor al Holocaustului.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură⁠] iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, scrie Wikipedia.

A publicat 57 de cărți - cea mai celebră fiind «Noaptea»,o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.

Elie Wiesel s-a născut în România, ca al treilea copil și singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel, într-o familie de evrei care aveau o băcănie în Sighet, județul Maramureș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel