Elevii și TikTok-ul. Mariana Badea explică "isteria" din jurul dependenței de internet... și oferă antidotul! /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Mariana Badea, Facebook
Sursa: Mariana Badea, Facebook
Invitată în studioul DC News, Mariana Badea, cunoscută drept "profesoara de cuvinte", ne-a vorbit despre "lupta" pentru captarea atenției elevului. Ce pot face profesorii atunci când există tentația celui mai nou smartphone sau celei mai "cool" aplicații mobile? Avem vreun antidot la îndemână?

Profesoara Mariana Badea preciza, într-un articol anterior, că "școala este o clădire în mintea multora" fiindcă "(...) nu mai există o simbioză între școală și copil".

Am întrebat-o pe doamna profesoară de ce se întâmplă aceste lucruri — în speță, de ce există profesori care se plâng că nu pot ține pasul cu TikTok? De ce nu este școala de astăzi mai "atrăgătoare"?

TikTok versus Sandra Brown

"Când a fost Revoluția, a fost o explozie de Sandra Brown. Toți copiii (fetele, mai ales) citeau Sandra Brown pe sub bănci. Toată lumea era cu cărțile în mână", spune doamna profesoară Mariana Badea.

"Și ce am făcut? Am citit și eu Sandra Brown (trei volume!) și am zis: data viitoare vorbim despre Sandra Brown. Și am discutat cu ei, am făcut subiecte.

Bine, era și ușor, pentru că toate cărțile sunt la fel. Nu există nicio diferență. Personajul masculin e taurul comunal, iar ea — naiva și candida. Apoi, elevii s-au potolit. Am trecut și noi după aia la ce aveam de făcut. Adică, nu știu, vă spun că (n.n., A.D., efecte mai nocive) decât TikTok-ul are această nepăsare sau superficialitate instalată", subliniază Mariana Badea.

Citește și: Corectarea, ca votarea. Cum sunt "amendați" elevii la bacalaureat. Mariana Badea: Unii profesori consideră citatul un singur cuvânt /video 

"Nu există farmacii didactice"

"Tratamentul (n.r., pentru această nepăsare) e individual. N-ai cum să faci un tratament generalizat, adică să te duci la farmacia didactică și să-ți cumperi de acolo o pastilă. Nu demult am fost la școală din nou, pentru că a născut o colegă. Și doamna directoare a zis: măi, vino încoace, că nu știu ce suplinitor îmi vine. Așa că am fost la școală.

Și i-am zis să nu-mi dea clasa a XII-a, pentru că elevii profită și susțin că nu au făcut asta, că nu li s-a spus cealaltă. Mie nu-mi place să fac patru ani într-un an. Așa că mi-a dat clasa a IX-a.

Și erau foarte drăguți ăștia mici. Însă mi-a dat doamna directoare și o clasă de a XI-a, că nu putea altfel. Colegii spuneau: dacă te duci la ăia, să vezi acolo, că sunt niște derbedei, niște obraznici... așa și pe dincolo.

Citește și: Baremul de la bac le dă bătăi de cap profesorilor! Mariana Badea, fază tare cu un profesor corector /video 

În fine, mi-am luat morga aia (n.r., atitudine afectată și disprețuitoare), că am și eu rezervele mele. Am intrat în clasă severă. În fine, pe scurt, la finalul anului am primit cea mai frumoasă scrisoare din partea elevilor de clasa a XI-a (...).

Venise directoarea să mă ajute cu acel catalog virtual. Și a stat în oră ca să regleze catalogul virtual cu cel obișnuit, pe hârtie.

Eram la Floare albastră de Eminescu și i-am pus să învețe poezia pe de rost. Eu procedez așa: dacă nu știi pe de rost, nu poți să scrii despre ea. N-ai cum. Și atunci i-am pus să învețe poezia, i-am ascultat ca la grădiniță.

După care, am zis să comentăm poezia pe strofe. Erau toți cu mâna pe sus. Directoarea îi avusese și ea pe acești elevi în clasa a IX-a.

I-am explicat că le-a plăcut Floare Albastră. Poezia este, totuși, superbă...", adaugă doamna profesoară.

Vezi continuarea aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel