Elevii și studenți, alături de profesori: Statul e dator să își asume responsabilitatea și să ia decizia strategică a finanțării corecte a sistemului de învățământ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liliana Zamarcaru
WhatsApp
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) sunt alături de profesorii din România și organizațiile lor sindicale. Aceștia și își exprimă sprijinul față de cerințele pe care le au dascălii.

„Suntem convinși că reforma reală a învățământului nu poate fi efectuată fără o alocare corespunzătoare a resurselor financiare ale statului, iar educația de calitate se poate construi doar pe baze economice solide, apte să motiveze cei mai buni absolvenți să aleagă funcția didactică.

Un salariu al unui profesor debutant, în valoare de 2.400 RON, este deconectat de realitatea socio-economică a anului 2023, iar statul român este dator să își asume responsabilitatea față de această situație și să ia decizia strategică a finanțării corecte a sistemului de învățământ”, au transmis Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE). 

Având în vedere iminența intrării în vigoare a legilor educației, ANOSR, CTR și CNE solicită respectarea prevederilor care tocmai au fost adoptate de Parlament și alocarea a 15% din bugetul național către educație.

Sindicatele din Educaţie fac marţi, de la ora 11:00, un protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni.

Sindicaliştii au spus că nu renunţă la greva generală. Ei i-au cerut lui Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre salariaţii din învăţământ şi Guvern.

„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României. Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (marţi n.r.), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret", Marius Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel