Elevii români, performanţă la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Columbia. Au adus acasă 6 medalii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Alexandru Croitoru – Facebook.com
Foto: Alexandru Croitoru – Facebook.com
Elevii români au obținut o medalie de argint și cinci de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Columbia.

Elevii români au obținut o medalie de argint și cinci medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (ISJO 2022), desfășurată la Bogotá, Columbia. Olimpiada a avut loc în perioada 2-12 decembrie 2022. Anunțul a fost făcut de Alexandru Croitoru, director adjunct și profesor de biologie la Colegiul National „Mihai Viteazul” din București, într-o postare pe Facebook.

Elevii au susținut 3 probe: un test grila cu 30 de întrebări, câte 10 la biologie, chimie și fizică, un test teoretic, format din probleme de biologie, chimie si fizică și o probă experimentală la aceleași discipline, conform surselor Edupedu.ro.

Medalia de argint a fost luată de Ioana Stănoiu, elevă la Liceul Internațional de Informatică. Cele 5 medalii de bronz au revenit elevilor din două colegii din București, două colegii din Târgu Jiu și un colegiu din Botoșani.

Elevii participanți sunt cu vârste mai mici de 16 ani, conform regulamentului. Aceștia au participat la olimpiada națională, apoi au fost pregătiți la București timp de 2 săptămâni și au dat 3 probe de baraj. Conform acelorași surse, profesorii însoțitori sunt câte unul pentru fiecare disciplină și sunt leaderii echipei, având ca rol discutarea si aprobarea subiectelor, traducerea subiectelor, apoi modelarea punctajelor.

De la 1 ianuarie vor crește alocațiile

Începand din ianuarie 2022, cuantumul alocatiei pentru copii este urmatorul:

- 600 lei (incepand cu 1 ianuarie 2022), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pana la 18 ani, in cazul copilului cu handicap;

- 243 lei (incepand cu 1 ianuarie 2022), pentru copilul care a depasit varsta de 2 ani, pana la 18 ani, precum si tinerilor care au implinit 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora.

O singură bursă de performanță pentru olimpici, indiferent de câte etape naţionale câştigă

Fie că un elev câștigă mai multe olimpiade naționale la discipline diferite, fie că ia premiu doar la una, are dreptul la o singură bursă de performanță, de 500 de lei, conform răspunsului Ministerul Educației, primit la solicitarea Edupedu.ro. Bursele de performanță se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României potrivit Ordinului Ministrului Educației nr. 5379/2022, Art. 6. Potrivit datelor comunicate de inspectoratele școlare județene, 9.996 de elevi beneficiază de bursă de performanță în anul școlar curent, conform Ministerului Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel