Bacalaureat 2023. Elevii, apel către Guvern. Scrisoare deschisă în plină grevă: Solicităm concretizarea propunerilor profesorilor cât mai urgent posibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Consiliul Național al Elevilor a făcut un nou apel Guvernului României pentru soluționarea grevei generale a profesorilor, în contextul derulării înscrierilor la examenele naționale. Aceștia și-au reafirmat solidaritatea cu dascălii.

Scrisoarea deschisă a elevilor:

„Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut  a calendarului celor mai importante examene naționale. Însă, din păcate, unii elevi din  România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm  și probabilitatea ca resursa umană a unor unități de învățământ să nu permită organizarea  optimă a acestui proces. 

Totodată, finalul săptămânii viitoare marchează, cel puțin teoretic, conform  calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a. Vocile acestor  elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situația școlară, trebuie ascultate  în paralel cu susținerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. 

În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea  profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen  scurt, să fie stabilită o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la examenul de  bacalaureat. Conform legislației în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicați  profesorii diriginți ai claselor a XII-a și secretarul respectivei unități de învățământ. Astfel,  pot apărea situații în care anumiți elevi din diferite clase și unități de învățământ nu se  vor putea înscrie. 

În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului  României, observăm cum situația nu este încă soluționată, iar incertitudinea din rândul  elevilor din ani terminali crește cu fiecare zi în care această situație persistă. Singura  modalitate prin care am putea reveni la normalitate și la calendarul inițial al examenelor naționale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul  de educație. 

Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluție viabilă  pentru conflictul existent. Atragem atenția asupra contextului critic în care ne aflăm și  subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învățământ.”

Vezi și: Grevă profesori. Marius Nistor: În momentul de față vorbim de amânarea examenelor

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a făcut noi declarații despre stadiul grevei generale care a paralizat sistemul de educație din România.

Liderii sindicatelor din Educaţie vor avea luni, la ora 14:00, o întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi, discuţiile axându-se pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

'A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi. Cred că domnii de la Guvern nu și-au dat seama cam care este amploarea nemulțumirilor, la nivel național, în sistemul de învățământ preuniversitar. Cred că nu și-au imaginat că se poate ajunge aici. Nu s-au gândit că poate să existe atâta unitate și solidaritate, că putem fi susținuți de părinți și nu numai, dar parcă au vrut să vadă dacă ce se întâmplă în momentul de față este posibil.', a declarat Marius Nistor, luni dimineață, la Digi24. 

Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel