DOCUMENT - Elevii din Constanţa, mesaj FERM: Tăierea claselor de liceu, ruleta rusească în educație
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Elevii din Constanţa, reacţie după anunţul tăierii claselor de liceu. Sursa: Pixabay
Elevii din Constanţa, reacţie după anunţul tăierii claselor de liceu. Sursa: Pixabay
Consiliul Elevilor din Constanţa a reacţionat cu privire la anunţul tăierii mai multor clase de liceu şi spun că această măsură este ruleta rusească în educaţie.

"În ultima perioadă, tot mai multe județe din România au înregistrat scăderi în masă ale claselor de liceu, în directa coordonare a unităților de învățământ și a inspectoratelor şcolare. Această situație nu a întârziat să apară și în județul Constanța, unde toate liceele teoretice și tehnologice cu mai mult de trei clase pe nivel de studiu au fost obligate să renunțe la una dintre acestea, pe fondul scăderii populației școlare și, implicit, a cifrei de școlarizare.

Principalul argument invocat de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare, în sprijinul reducerii în masă a claselor din învățământul liceal, este fundamentat de înființarea clasei pregătitoare în urmă cu opt ani, moment în care o parte dintre copiii care terminaseră învățământul preșcolar au fost înscriși la clasa pregătitoare, iar o altă parte a fost înscrisă la clasa I. Această măsură a dus la scăderea efectivelor de elevi/clasă pentru generaţia care, începând cu anul şcolar 2021-2022, va începe ultimul an al ciclului gimnazial sau primul an ciclului liceal, după caz.

Cu toate acestea, tăierea claselor nu reprezintă o soluție, întrucât va prejudicia în mod direct calitatea actului educațional, prin existența unor efective de peste 30 de elevi/clasă, în contradicție cu prevederile art. 63 din Legea educației naționale, care fixează un colectiv mediu de 24 de elevi în fiecare clasă, în învățământul liceal", au transmis elevii, printr-un comunicat de presă. 

PUTEŢI VEDEA DOCUMENTUL COMPLET AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel