Elevii care iau "Bani de liceu" nu pot avea şi bursă socială. Doar de studiu sau de merit
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
E oficial. Bursa socială nu poate fi cumulată cu bursa „Bani de liceu”, după ce ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor a fost modificat.

Bursa „Bani de liceu” nu poate fi cumulată cu bursa socială, după ce ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare a fost modificat. Este vorba despre ordinul 6.203 din 4 noiembrie 2022. Astfel, elevii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” pot lua doar bursă de performanță/ merit/ studiu.

Concret, ordinul ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 va avea următorul cuprins la articolul 19, alineatul (4):

„(4) Elevii care beneficiază de sprijinul financiar «Bani de liceu» pot obține bursă de performanță/merit/studiu, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin.”

Edupedu.ro a scris că ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern. Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot.

Elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro că școlile nu trebuie să respecte ordinul de ministru în cazul suprapunerii bursei sociale cu bursa „Bani de liceu” sau cu cea profesională, ci trebuie să pună în aplicare prevederile hotărârilor de Guvern. – detalii aici

Tot atunci, Lixandru a menționat că a fost trimisă către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială: „A fost o scăpare în ordin. S-a trimis către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială care încă nu a fost publicată. A fost o eroare materială în ordin și așteptăm să se publice. Până atunci, puterea actelor juridice primează. Practic, hotărârea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”.

Înainte, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționa la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”.

Pe de altă parte, ordinul publicat în Monitorul Oficial astăzi, 11 noiembrie, nu precizează nimic în legătură cu bursa profesională.

Conform unei hotărâri de Guvern din 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, dar ordinul cu bursele menționează că elevii din învățământul profesional pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

Iată ce apare la art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017: „(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel