Elevii ar putea studia algoritmi şi programare la orele de Informatică
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 04 aug 2022, 13:59
WhatsApp
Foto: Unsplash, David Pupăză
Foto: Unsplash, David Pupăză
Peste 700 de profesori de Informatică cer Ministerului Educației să includă câte o oră de algoritmi și programare elementară în planurile-cadru de la liceu. 

Peste 700 de profesori de informatică s-au alăturat unui demers prin care susțin introducerea unei ore de algoritmi și programare la nivel elementar, în trunchiul comun al claselor de la liceu, potrivit unui comunicat transmis de EduPedu.ro și semnat de președintele Uniunii Profesorilor de Informatică (UPIR).

Aceștia menționează că acum este a doua oară când se adresează ministerului cu privire la acest subiect și susțin că ora de algoritmi și bazele programării pe tot parcursul claselor IX-XII va continua, “de fapt, planul cadru existent în prezent la gimnaziu”.

“Considerăm că orice absolvent trebuie să aibă abilități digitale materializate în utilizarea calculatorului și a programelor dar și în capacitatea de a gândi structurat, algoritmic și de a putea construi singur un program simplu care coordonează un dispozitiv. Competențele în domeniul algoritmilor și programării elementare trebuie astfel verificate la examenul de bacalaureat în proba multidisciplinară“, se mai arată în comunicat.

“Statisticile actuale spun că este o criză acută de specialiști și oameni cu minime competențe IT&C, iar cetățenii români sunt pe ultimul loc în Europa în privința competențelor digitale. De aceea facem un demers către MEN, să acorde importanța cuvenită informaticii în examenele de sfârșit de ciclu de învățământ și în trunchiul comun al planului cadru.

Invocăm, în primul rând, documentul realizat împreună cu ANIS, trimis către Minister de mai bine de un an în urmă [n. red. atașat mai jos, în format .pdf]. Iată propunerea noastră:

1. Informatica trebuie să aibă un loc important în planul cadru la liceu, indiferent de profil, de aceea susținem existența a unei ore de algoritmi și bazele programării pe tot parcursul claselor IX-XII, în toate clasele de liceu. Aceasta va continua, de fapt, planul cadru existent în prezent la gimnaziu.

2. De asemenea, solicităm ca în proba multidisciplinară de bacalaureat să existe și elemente de algoritmi și programare.

Facem precizarea că demersul nostru nu se referă la planul cadru pentru clasele de matematică-informatică, ci mai ales la acelea care nu au prevăzut nicio oră pentru studiul bazelor informaticii”, transmit profesorii.

Mai multe informaţii AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?