Data publicării:
Elevi percheziționați de polițiști, într-o școală din Ilfov
Elevii minori de la o școală din llfov au fost percheziționați de polițiști care căutau să vadă dacă au arme asupra lor.
Agenții au intrat în clasă în timpul orelor de curs și au început să dea ordine fără să ofere vreo explicație sau să respecte protocoalele impuse, informează Fanatik.
La un moment dat, unuia dintre elevi, care suferea de autism, i s-a făcut rău, însă a fost complet ignorat. Părinţii sunt revoltaţi că n-au fost informaţi despre acţiune şi au depus plângeri împotriva comisarului care a condus acţiunea, informează B1 TV.
Polițiștii spun că aceste controale făceau parte dintr-un program de pregătire și nicidecum cu intenția de a speria copiii, ai căror părinți au ajuns să depună chiar plângeri de abuz.
„Polițiștii din Ilfov au participat la o ședință comună a acestei școli, alături de directorul unității de învățământ, consilier școlar, șeful Poliției Locale Jilava, un reprezentant al Primăriei Jilava, precum și șeful societății de pază care desfășoară activități specifice la unitatea de învățământ respectivă. În cadrul ședinței au fost discutate, în principal, aspecte ce vizează prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv de natură penală, în cadrul școlii, și s-a luat în discuție ca școala, împreună cu firma de pază, să întocmească o procedură prin care agenții de pază să poată controla ghiozdanele elevilor în scopul prevenirii introducerii obiectelor periculoase în școală.
În acest context, în data de 12 octombrie, polițiștii Biroului de Siguranță Școlară Ilfov împreună cu polițiști din cadrul Poliției orașului Măgurele au desfășurat o activitate specifică preventivă privind portul și folosirea fără drept a obiectelor periculoase în școala respectivă, în baza unui plan de acțiune”, a declarat Anne-Marie Ciolcă, de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov.
Vezi și:
42 de percheziţii în Iaşi la două clanuri de cămătari, printre care și Corduneanu; peste 50 de persoane vătămate
Un număr de 42 de percheziţii domiciliare se desfăşoară luni dimineaţă la membrii a două grupări infracţionale organizate din Iaşi, care acordau împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.
Astăzi, 31.10.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, pun în aplicare 42 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, spălarea banilor şi tentativă la înşelăciune, informează un comunicat.
În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%.
Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare, spun procurorii.
Astfel, în perioada 2021 - 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate, precizează DIICOT.
Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracţionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, mai arată sursa citată.
Acţiunea este realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, BCCO Galaţi, BCCO Bacău, SCCO Vaslui, SCCO Botoşani, SCCO Vrancea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile 'Alexandru cel Bun' Bacău şi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News