Elevele din Iran zguduie scena discursului unui oficial (Video). Protestele după moartea Mahsei Amini continuă
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Mai multe imagini apărute în spațiul vitual le arată pe mai multe eleve iraniene în timp ce scutură la propriu scena de pe care vorbește un înalt oficial.

Un nou videoclip postat online pare să le arate pe elevele iraniene care zgâlțâie scena pe care stă un membru al temutei forțe paramilitare Basij din Iran, după ce protestele antiguvernamentale care au măturat țara s-au răspândit în clasele de curs. Adolescentele își flutură hijaburile în aer și strigă „lasă-ne, Basiji” către bărbatul care ținea un discurs și care a fost trimis la fața locului pentru a se adresa tinerelor.

Basij a ajutat forțele de securitate să reprime protestele declanșate de moartea în custodia poliției moralității a unei tinere.

Alte imagini difuzate pe rețelele de socializare arată un bărbat strigând „moarte dictatorului” în timp ce un alt grup de fete se plimbă prin traficul din orașul Sanandaj și o femeie în vârstă aplaudând în timp ce elevele care au renunțat la a-și acoperi capul scandează „libertate, libertate, libertate” pe o stradă.


Într-un alt videoclip, un profesor pare să amenințe studentele cu exmatricularea dacă nu își acoperă capul, după ce acestea organizează un protest în curtea școlii.


Elevele, fugărite de un membru al forțelor de securitate pe motocicletă

Alte imagini din orașul Karaj, arată mai multe eleve văzute țipând și fugind de un bărbat, despre care se crede că este un membru al forțelor de securitate îmbrăcat în civil, care conduce o motocicletă de-a lungul trotuarului.

Protestele au fost declanșate de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută de poliția moralității pe 13 septembrie la Teheran pentru că ar fi încălcat legea strictă care cere femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma. Ea a murit la spital trei zile mai târziu.

Familia ei a susținut că ofițerii au bătut-o și au lovit-o la cap cu o bâtă, apoi au dat-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a negat că a fost maltratată și a spus că tânăra a suferit un infarct.

O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul, în hemiciclul de la Strasbourg, în semn de solidaritate cu demonstrațiile antiguvernamentale din Iran

O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, în semn de solidaritate cu demonstraţiile antiguvernamentale din Iran declanşate de moartea tinerei iranience Mahsa Amini în arestul poliţiei moravurilor, transmite miercuri Reuters.

Până când Iranul nu va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât opresorii. Până când femeile din Iran nu vor fi libere, noi vom fi alături de voi, a declarat, în hemiciclul de la Strasbourg, Abir Al-Sahlani, care este născută în Irak.

Apoi, luând o foarfecă, ea şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând Jin, Jiyan, Azadi, care în limba kurdă înseamnă Femeie, Viaţă, Libertate.

Actriţe franceze celebre, printre care Juliette Binoche şi Isabelle Huppert, şi-au tăiat şuviţe de păr în semn de protest faţă de moartea Mahsei Amini. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel