Eleva unei şcoli de şoferi din Galaţi a lovit un pieton cu maşina. Mai are şanse să ia permisul? Situaţia în care nu mai contează cine a fost la volan
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Peter Fazekas, Pexels
Fotografie de la Peter Fazekas, Pexels
O elevă a unei şcoli de şoferi din judeţul Galaţi a acroşat cu maşina un pieton care traversa neregulamentar. Mai are aceasta şanse să mai ia permisul de conducere după acest incident? 

Accidentul a avut loc pe data de 11 ianuarie, în Tecuci, pe strada Tecuciul Nou. În urma accidentului, victima a fost rănită și a avut nevoie de asistență medicală.

"În urma verificărilor efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Tecuci s-a stabilit că o tânără, în vârstă de 22 de ani, din satul Drăgușeni, județul Galați, în calitate de elev, în timp ce conducea un autoturism în regim școală pe strada mai sus menționată, și era însoțită de un instructor auto, cu vârsta de 42 de ani, din satul Bucești, județul Galați, a acroșat și accidentat un bărbat, în vârstă de 33 de ani, din municipiul Tecuci, care se angajase în traversarea străzii în mod neregulamentar”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Galați.

Atât eleva, cât şi instructorul, au fost testaţi alcoolscopic, dar rezultatul a fost negativ. 

Mai poate obţine eleva permisul de conducere? Titi Aur: În situaţia asta, nu mai contează cine a fost la volan

Am discutat, astfel, cu Titi Aur, specialist în conducere defensivă, fost pilot de raliuri, despre şansele ca tânăra de 22 de ani să mai obţină permisul de conducere după acest incident, dar şi despre cine se face vinovat în astfel de cazuri. 

"Nu ştiu exact cât se împarte culpa între instructor şi elev sau dacă elevul răspunde sau nu. De principiu, instructorul ar trebui să răspundă în acest caz. Se întâmplă foarte rar, şi nici măcar nu este condamnabil. A fost un caz nefericit. Pietonul a trecut pe unde nu trebuie. E normal ca eleva de la volan să reacţioneze mai greu, mai puţin abil decât un şofer cu minimă experienţă. Până a observat şi acţionat frâna instructorul, probabil a trecut ceva timp. 

Dacă în general eu spun că unii instructori de la şcolile de şoferi nu îşi fac treaba cum trebuie, că programa din şcolile de şoferi nu este suficientă, când vorbim de astfel de cazuri nu cred că e ceva condamnabil. Dar cred că, fără să spun 100%, maximul de acuzaţie este asupra instructorului, el răspunde, nu elevul de la volan.

În ceea ce priveşte examenul, este interpretabil. În primul rând, trebuie să se constate cine este vinovat. Dacă pietonul este 100% vinovat, pentru că a trecut pe unde nu trebuie şi nu s-a asigurat, nu mai contează cine a fost la volan. Singurele circumstanţe agravante pentru cel de la volan ar fi fost dacă nu avea permis, dar aici nu se aplică, dacă era băut sau drogat, care iar nu se aplică, sau dacă documentaţia tehnică a maşinii nu e în regulă. Este foarte puţin probabil ca examinatorul să ţină cont că aceasta a fost eleva care a făcut un accident. Nu e o regulă că dacă ai făcut asta în şcoala de şoferi  nu mai vezi permisul! A fost o situaţie nefericită, cum rar se întâmplă!", a precizat Titi Aur pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel