Elena Udrea, pentru DCNews: ”Sunt o femeie singură la 40 de ani și trebuie să mă organizez!” Cum și-a cumpărat terenul, ce planuri de afaceri are și unde va locui
Elena Udrea a explicat, pentru DCNews, ce planuri de afaceri are în agricultură și a unde va locui, după ce și-a scos la vânzare proprietățile imobiliare. Joi, Udrea s-a mutat într-un apartament închiriat în Complexul Stejarii, la parter. Locuința este una semimobilată, deputatul PDL achiziționând doar o canapea și câteva decorațiuni.
-Este adevărat că ați cumpărat teren în vecinătatea celui achiziționat de președinte, la Nana?
-Nu. Am cumpărat, sau sunt în curs de cumpărare, terenuri din Călărași, Giurgiu, analizez oferte din Dâmbovița și Buzău. E imposibil să mai iei teren la Nana. S-au umplut stâlpii de anunțuri, au explodat prețurile. Știți cât au ajuns să ceară? Chiar și 6000 de euro hectarul. Au venit italieni, chinezi, mulți vor teren în zonă. Am înțeles că este cel mai bun sol din Europa. Dar, evident, a contat publicitatea care s-a făcut, după achiziția președintelui. Terenul pe care îl achiziționez eu nu este comasat. Iau un hectar aici, altul acolo... între 1 și 5 hectare, atât are cea mai mare parcelă. Pe unele deja le-am achiziționat, altele sunt în procedură. Proprietarii sunt persoane în vârstă, trebuie să realizeze cadastrul, durează. Dar am stabilit contractele. Săptămânal semnez acte. Vorbim, în total, de o suprafață de 80 de hectare, pentru început.
-Cât a costat? Crește prețul când descoperă cine sunteți?
-Am luat parcele cu prețuri între 1000 și 3500 de euro. Dar majoritatea costă în jur de 1500 euro. Prețul e mai mic când nu e comasat, când iei cu hectarul. Depinde de mulți factori: calitatea solului, suprafață, preț. Unii cer mai mult când află cine e cumpărătorul. Dar, dacă e prea mult, nu cumpăr. Colegii m-au ajutat. S-a aflat că vreau să investesc în agricultură și mă sună: vezi că la bunica în sat are cineva un hectar, la altul se vând două hectare. Am la oferte, pe bandă vin.
Devin arendaș
-O să le dați în arendă?
-Nu, eu o să iau în arendă. Vreau să adun 1000 de hectare. Aștept la 1 ianuarie legea pe care a promis-o guvernul, prin care îi va sprijini pe români să primească credite avantajoase pentru agricultură, pentru că n-o să pot strânge toți banii. Cât voi putea, cumpăr, restul îl iau în arendă. O să scot la vânzare casa, apartamentul din Unirii, alte lucruri, plus creditul.
-Deci, deveniți arendaș?
-Da, mă asociez, iau în arendă, deci devin arendaș. Dacă îl dai altuia să-l lucreze, cât poți scoate? 200 de euro/hectar. Păi, să dau 2000, ca să iau 200? Invers, dacă aduni o suprafață mai mare, pe care o lucrezi tu, devine rentabil. Închiriezi 6 zile, pentru lucrări, utilajele și le folosești pentru terenul respectiv. Costurile de închiriere sunt pe zi, sunt la fel și dacă ai 500 și 1000 de hectare, de aceea este mai rentabil să lucrezi suprafețe mari. Și trebuie să fie relativ apropiate. Aș fi luat teren în Buzău, dar nu poți duce utilajele din Giurgiu la Buzău, în intervalul respectiv. Așa că m-am orientat, să fie aproape de București, să pot să le supraveghez, să văd ce se întâmplă. Vând tot, fac credit pentru această investiție și, apoi, dacă merge afacerea, le-oi pune la loc. Investesc în turism, la Băile Boghiș, și în agricultură. Sunt o femeie singură, la 40 de ani și mi-am propus să mă organizez, să-mi pregătesc o situație financiară.
-Unde o să locuiți?
-M-am mutat de azi în complexul Stejarii, la parter. În contract sunt interzise fotografiile. Am vrut să pun o poză pe Facebook, dar nu e voie, așa e regulamentul în acest complex imobiliar. Este semimobilat, am mai completat câte ceva, o canapea, decorațiuni...încep o viață nouă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News