Data publicării:
Elena Udrea, "Gala Bute", vot în Parlament. Augustin Zegrean (CCR), despre vot
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat că nu urmărește cazul Elenei Udrea, precizând că avocatul său poate contesta la CCR decizia parlamentului privind imunitatea fostului ministru al Dezvoltării.
UPDATE: Întrebat dacă s-a întrunit numărul de voturi necesar în cazul Elena Udrea, Augustin Zegrean a declarat: "Nu urmăresc subiectul. Nu mă interesează. Citiți articolul 55 din regulamentul Camerei Deputaților, citiți articolul 76.2 din Constituție, găsiți răspuns la toate întrebările voastre. Constituția prevalează întotdeauna (în fața articolului din statut). El a arătat că Avocatul Poporului poate face "orice", inclusiv să conteste o hotărâre a Parlamentului la Curtea Constituțională.
„Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”, prevede articolul 76 din Constituție, la alineatul 2.
Precizările președintelui CCR vin în contextul în care avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat că votul din Cameră este împotriva solicitărilor DNA, din moment ce nu a existat majoritate.
Problema la care se referea Striblea o reprezintă termenul de „jumătate plus unu”, pe care Striblea îl interpretează drept jumătate din total de membri ai Camerei, și nu total de deputați prezenți, așa cum a fost interpretat inițial.
------------------
"Nu știu dacă vom contesta în mod direct, deocamdată, ci vom invoca faptul că hotărârea respectivă este, practic, un vot de neavizare fiindcă în măsura în care nu există majoritatea cerută de lege, orice altă hotărâre este o hotărâre împotrivă", a precizat, la sediul DNA, Marius Striblea. Avocatul Elenei Udrea a explicat că, în opinia apărării, votul din plen nu întrunește condițiile legale, "mai exact nu intră în prevederile art.24 alin 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatului și senatorului". "Spunem că ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Art. 24 alin.4 cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei ori ieri, dacă veți face o socoteală simplă, au fost doar 170 de voturi pentru, din 199 minim necesare pentru aprobarea cererii", a arătat avocatul Marius Striblea. El a susținut că, la o chestiune "atât de gravă cum este ridicarea imunității, în vederea arestării, trebuie să existe o majoritate calificată".
Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, îi dă dreptate avocatului Elenei Udrea: votul nu a fost statutar şi trebui anulat! Şi asta pentru că numărul voturilor nu depăşeşte jumătate din totalul deputaţilor. Întrebat de ce până acum nu a mai fost o astfel de situație, el a răspuns: "Nu au existat contestații".
Președintele CCR, Augustin Zegrean, va face declarații la ora 17:00, despre scandalul votului pentru Elena Udrea din Parlament, potrivit Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News