Prognoza meteo, vreme la exteme. Mateescu, ANM, știrea momentului: Când revin temperaturile la normal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
foto pixabay/ Vremea în România
foto pixabay/ Vremea în România
Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit despre prognoza meteo din țară și despre codurile de vreme extremă. 

Vremea este la extreme în România, împărțind țara în două, pe de-o parte fiind regiuni cu ploi și furtuni, pe de alta zone întregi afectate de caniculă. 

„A fost actualizată în urmă cu puțin timp avertizarea meteorologică. Se menține codul portocaliu pentru ziua de astăzi, în special pentru Oltenia Muntenia, sudul Moldovei, acolo unde ne așteptăm în continuare la valori de temperaturi deosebit de ridicate, vorbim la nivelul maximelor între 38 până la 40 de grade, posibil în extremitatea sudică 41 de grade Celsius. Nu în ultimul rând, până în această seară al ora 22 va fi în vigoare și o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru zona Moldovei, acolo unde intensificările de vânt vor fi accentuate, vorbim de vijelii puternice cu viteze la rafală de 80 - 100 de kilometri pe oră, dar în același timp și de un cod galben tot pentru fenomene de instabilitate atmosferică accentuată în Transilvania, în nordul Munteniei și al Dobrogei și aici ne așteptăm să înregistrăm fenomene specifice, intensificări ale vântului la rafală de 65 de kilometri pe oră, averse torențiale, care pot cumula 25 - 35 de litri pe metrul pătrat.

Nu în ultimul rând, al treilea mesaj meteorologic vizează zilele de 3, 4 și 5 august pentru zona de sud și sud est a țării. Va fi în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru că în continuare, în aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, maximele fiind cuprinse de la 33 până la 36 de grade Celsius. Spre finalul acestei săptămâni vorbim de o răcorire în ceea ce privește regimul de temperaturi, ne vom apropia de normele specifice datei din calendar, dar și cu o probabilitate mai mare să înregistrăm fenomene de instabilitate atmosferică accentuată”, a spus Elena Mateescu într-o intervenție la Digi24. 

Prognoza pentru Capitală

„Astăzi va fi o zi caniculară și în Capitală, ne așteptăm la valori în general de la 38 până la 40 de grade Celsius. Vom vedea cum vor evolua lucrurile pe parcursul acestei zile, cert este că ieri a fost una dintre cele mai călduroase zile până în prezent, am înregistrat 41 de grade la Calafat, 38 de grade la București, Filaret. Temperatura resimțită a fost una deosebit de ridicată, cu valori de la 40 până la 44 de grade la Zimnicea și în același timp indicele temperatură umezeală a depășit pragul critic, înregistrând valori de 83 - 84 de unități în partea de est, sud-est a țării. Așadar, și astăzi o zi foarte caldă, caniculară, cu disconfort termin deosebit de accentuat. Mâine și în următoarele 3 zile, în partea de sud a țării, sud-est, vom vorbi de valori care să atingă la nivel local 35 - 36 de grade. Cu siguranță și săptămâna viitoare este posibil să discutăm, mai ales în jumătatea de sud a țării, de valori de temperaturi peste mediile săptămânii, așa cum arată informațiile la acest moment”, a mai adăugat meteorologul. 

Atenție pe litoral

„Se impune să fim atenți la durata expunerii și timpul expunerii pe parcursul acestei zile. Ieri, indicele UV a înregistrat valori deosebit de ridicate și nu în ultimul rând trebuie să luăm în considerare, în acest sens, recomandările medicilor și să ne protejăm astfel încât să ne bucurăm mai mult de ceea ce înseamnă temperaturile ridicate și de astăzi de la malul mării și de mâine, de asemenea, pentru că vorbim în continuare, la malul mării, de valori de temperaturi care să depășească pragul unei zile de vară toride, de 25 - 26 de grade”, a informat Elena Mateescu. 

Vezi și:   COD PORTOCALIU  Alerte meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă și FURTUNI, 2 august/ VREMEA pe două săptămâni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel