Data publicării:

Elena Cristian îi demască pe politicienii care susțin că nu vor crește taxele: Nu suntem atât de proști încât să-i credem

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Elena Cristian, analist DC Business, a prezentat argumentele pentru care cel mai probabil se vor mări taxele de anul viitor, în ciuda promisiunilor politicienilor care se pregătesc de alegerile parlamentare și prezidențiale.

„Eu am citit acest plan de redresare fiscală. Tocmai de aceea, le spun politicienilor care ies la toate posturile TV că ne mint. O să vă dau trei argumente rapide, pentru că sunt foarte multe de spus. În primul rând, în acest plan scrie clar că veniturile din impozitul pe salariu vor ajunge la 4% din PIB, acum sunt 2,5%. Să îmi spună un politician cum se va ajunge la cifra asta, dacă nu prin creșterea impozitului pe venit de la 10%, la 16%. Apoi se spune că se majorează ponderea veniturilor din TVA.

La fel, nu se poate decât prin creșterea ratei TVA, pentru că nu vom fi martorii unei explozii, unei creșteri economice așa de mari încât să poți majora cu 2% în PIB încasările din TVA. Vorbim și despre IMM-uri, despre 300.000 de IMM-uri, pe punctul de a dispărea. Acestea au în prezent cam 600.000 de angajați. Nu vor avea cum să supraviețuiască cu o cotă de impozit pe profit de 16% și cu toate aceste noi impozite și taxe.

Toți politicienii spun că vor majora veniturile prin reducerea evaziunii fiscale, considerând că noi, toți ceilalți care urmează să votăm, suntem atât de proști încât să-i credem”, a precizat Elena Cristian, la România TV.

Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României

În cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, desfășurată miercuri la Palatul Victoria, au fost analizate trei teme principale de interes major pentru economia României. Printre acestea se numără Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu (PFTM), ce urmează să fie prezentat Comisiei Europene în zilele următoare, creșterea salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2025, precum și solicitarea extinderii contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul sectorului bancar.

Una dintre temele discutate a fost solicitarea extinderii contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul sectorului bancar. Potrivit celor prezenți la reuniune, extinderea acestui contract a fost agreată și aprobată de toți partenerii de dialog, marcând astfel un progres semnificativ în consolidarea protecției angajaților din domeniul bancar. Acest acord reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și alinierea drepturilor angajaților la standardele europene.

Un alt punct esențial pe ordinea de zi a fost creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2025. În urma discuțiilor, s-a convenit ca această majorare să fie realizată tot prin Hotărâre de Guvern, urmând să fie stabilită în urma negocierilor din cadrul Consiliului Național Tripartit.

De asemenea, discuțiile s-au concentrat pe noua metodologie de calcul al salariului minim brut pe țară, ce va trebui să fie aplicată începând de anul viitor, în conformitate cu directivele europene. „Legea Salariului minim adecvat și Hotărârea de Guvern privind mecanismul de stabilire a salariului minim sunt încă în dezbatere, dar creșterea salarială va fi realizată prin Hotărâre de Guvern, cu respectarea parametrilor care se vor regăsi în noua formulă de calcul”, au precizat reprezentanții participanți la întâlnire.

Noua metodă de calcul a salariului minim va include indicatori economici relevanți, astfel încât ajustările salariale să reflecte cât mai fidel situația economică a țării și să asigure un nivel de trai decent pentru angajați.

O temă de maximă importanță discutată în cadrul întâlnirii a fost prezentarea Planului Fiscal Structural pe Termen Mediu (PFTM), un document esențial pentru gestionarea bugetului României în următorii ani. Planul are drept scop principal reducerea deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani, măsură care vizează consolidarea finanțelor publice și respectarea angajamentelor asumate față de partenerii europeni.

Acest document strategic urmează să fie discutat zilele acestea cu reprezentanții Comisiei Europene, în cadrul unor negocieri menite să asigure sustenabilitatea economică a României pe termen mediu și lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel