Elementele care îți transformă mașina într-o armă. Titi Aur: Informația asta ar trebui să o primești în școala de șoferi / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Titi Aur a spus care sunt elementele care transformă mașina într-o armă.

În cadrul emisiunii „De Ce Conducem“, la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a spus care sunt elementele care transformă mașina într-o armă.

„Evoluția tehnică a mașinii, din multe puncte de vedere o transformă într-o armă, dacă nu știi. Multe lucruri care sunt bune, benefice, pentru siguranță, o pot transforma într-o armă. Faptul că mașina se mulează și te protejează în cazul unui accident nu o transformă într-o armă, pentru că se mulează și te protejează mai bine, dar faptul că mașina e silențioasă, o transformă în armă. Tu nu mai realizezi viteza.

Într-un ARO, într-o Dacie 1300 veche sau într-un Oltcit, la 80-100 km/h pe o șosea denivelată simțeai că-ți iei zborul. Erau zgomote, erau vibrații. Când te urci într-o mașină modernă, chiar și de la mărci mai puțin pretențioase, la aceeași viteză, de 80-100 km/h, zici că stai pe loc.

Mergi pe autostradă cu 140-150, reduci la 90 km/h și ai senzația că ai viteză foarte mică“, a zis Titi Aur.

„Informația asta ar trebui să o primești în școala de șoferi“

„De asemenea, tot ce înseamnă ABS, ESP, controlul tracțiunii, direcție și pe spate, diferențiale active și multe altele îți dau senzația, într-o situație limită, că te salvează. De asta sunt și făcute, ca să te salveze, doar că dacă nu ai fost pregătit în ceea ce privește evoluția tehnică a mașinii și ce face fiecare sistem, nu poți înțelege ceea ce ți se întâmplă la volan.

Anvelopele de iarnă sunt acum obligatorii, însă în anumite situații pot deveni o armă. Anvelopa de iarnă este foarte periculoasă când treci de pe zăpadă bătută pe gheață. Cu o anvelopă de vară ai aderență proastă peste tot. Când mergi cu anvelope de iarnă trebuie să știi că atunci când mergi pe gheață, e ca și cum ți-ar trage cineva preșul de sub tine. Informația asta trebuie să o primești la școala de șoferi!

În școala de șoferi nu înveți cum să faci o frânare de la o viteză mai mare. La mașina silențioasă ai ABS-ul, ai toate sistemele care te ajută, dar nu știi să frânezi și prima frânare o faci când e o situație limită. S-ar putea să ai norocul să frânezi la timp și peste 90% dintre șoferi învață așa și scapă așa, doar că sunt unii care nu scapă. Statistic vorbind, guvernanții se uită către statistica mare, însă sunt unii care mor, care lovesc mașina, care omoară pe alții etc. Aceste lucruri trebuiesc învățate la școala de șoferi, să pleci cu o bază destul de mare.

Sistemele active te pot încurca, deși ele sunt făcute să te descurce. La fel și sistemele pasive. Dacă nu știi să-ți reglezi poziția corectă, vine airbag-ul și te lovește, dacă nu știi să folosești centura și crezi că poți să o pui și prin spate, ajungi să te împingă. Trebuie să știi că dacă rămâi răsturnat, centura nu se deschide. Sistemele moderne te încurcă dacă nu știi să le folosești în favoarea ta. Cei care ar trebui să coordoneze și să facă aceste lucruri se opun cu înverșunare.“, a mai zis Titi Aur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel