Data publicării:
Elefantul a trecut Puntea, în ședința de Guvern
În iureșul marilor probleme de stat pe care le-a rezolvat președintele Iohannis, în vizita sa fulger la guvern, a rămas uitată una mică, mică de tot, pe care îmi permit s-o semnalez. Întrucât așa micuță cum e, ca prețurile de la Catena, se repetă sistematic, indiferent de guvern, de culoarea politică a majorității. Este transpartinică, cum se zice.
Puntea.
Ca să danseze poporul cu președintele, la nivel de consilier de stat, Hora Unirii, ziua de marți este liberă. Festivitățile nu pot fi organizate în weekend. O țară în care trenurile vin la secundă, iar proiectele de autostrăzi se finalizează în avans, aniversarea trebuie aibă loc fix la ora când a urcat Cuza în caleașcă, să plece de la Galați la București, ca domn.
Marți ca marți, dar guvernul, la fel ca toate celelalte guverne care l-au precedat, a dat liber și luni, scoțând din căciula de astrahan a președintelui, ieșit la plimbare cu elefantul, o nouă minivacanță.
La nici o săptămână după minivacanța de viscol, la două săptămâni după macrovacanța de Revelion, care vine la nici o lună după midivacanța de 1 Decembrie ș.a.m.d.
România, țara vacanțelor mici, dar dese, ar putea fi noul nostru slogan turistic. Teoretic, nu ne costă nimic. Practic, așa cum nu există prânz gratis, și minivacanțele astea trebuie că le plătim, cumva.
Odată prin timpul pierdut la coadă. Le mai plătim cu nervi, sau cu efortul de a îndrepta greșelile pe care le fac funcționarii din administrația publică. Dacă din 20 de zile lucrătoare scădem o minivacanță de 4-5 zile, rezultă că în decembrie s-a lucrat cu 25% mai puțin. Ori nu sunt necesare 25% din posturi, ori au dat rasol cei 100% necesari.
Pe de altă parte, plătim cu noi zile libere, care pot fi echivalate în bani: polițiștii, pompierii, paznicii care lucrează în timpul minivacanțelor, primesc zile libere în plus. Ca urmare, trebuie create mai multe posturi, finanțate etc. ca să poată fi oferită minivacanță după minivacanță, pe lângă cele 21 zile de concediu anual.
Gărzile se plătesc mai mult, în minivacanțe, programările se dau peste cap, circuitul avizărilor întârzie, Poșta e scoasă de pe piață de curierii privați. Câștigă mall-urile, în care se topesc banii de vacanță, pierd hotelierii care așteptau serii complete de turiști, nu minituriști pe fugă, la concurență cu Therme.
Cât despre recuperarea zilelor libere...să lăsăm poveștile. Nu am văzut primării care să lucreze în weekend, nici administrație fiscală, deși ei ar trebui să lucreze mai ales sâmbăta și duminica, când contribuabilul nu mai trebuie să plece de la serviciu ca să le ”marce banu”. Dacă era pe bune recuperarea, se putea da liber pe 23 și 24 ianuarie, cu condiția să se lucreze sâmbătă 21 și duminică 22. Iar dacă nu vrem aglomerație la metrou/în trafic, de ce să nu-și ia bugetarii zilele libere lunea și marțea, și să lucreze sâmbătă și duminică, în general? Mergem, însă, prea departe cu reforma, nu avem consens nici pe ceva ușor, cum ar fi modificările Codului Penal, cum să schimbăm tradiția de mii de ani a muncii ciuruite de minivacanțe, la stat?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News