Electricitate din aer: ”Tehnologia ar putea fi încorporată în vopseaua de perete care ar putea ajuta la alimentarea casei tale”, spun cercetătorii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Rajamanickam Antonimuthu
Sursa Foto YouTube Rajamanickam Antonimuthu
Oamenii de știință au dezvoltat Air-Gen, un dispozitiv care utilizează o proteină naturală pentru a crea electricitate din umiditatea aerului.

Laboratoarele inginerului Jun Yao și microbiologului Derek Lovley de la Universitatea din Massachusetts Amherst au creat Air-Gen, un dispozitiv pe bază de nanofire de proteine ​​conductoare electric produse de microbul Geobacter, scrie publicația The Engineer.

”Scopul final este de a face sisteme la scară largă”, a spus Yao. ”De exemplu, tehnologia ar putea fi încorporată în vopseaua de perete care ar putea ajuta la alimentarea casei tale. Sau, putem dezvolta generatoare autonome alimentate cu aer care furnizează energie electrică în afara rețelei. Odată ce ajungem la o scară industrială pentru producția de sârmă, mă aștept pe deplin să putem realiza sisteme mari care să aducă o contribuție majoră la producția de energie durabilă.”

Cum funcționează

Air-Gen conectează electrozii la nanofirele proteice în așa fel încât curentul electric este generat din vaporii de apă prezenți în mod natural în atmosferă. Descoperirile au fost publicate în revista Nature.

”Facem literalmente electricitate din aer”, a spus Yao, adăugând: ”Air-Gen generează energie curată 24/7”.

Noua tehnologie dezvoltată în laboratorul lui Yao este nepoluantă, regenerabilă, cu costuri reduse și poate genera energie în zone cu umiditate extrem de scăzută.

Dispozitivul Air-Gen necesită o peliculă subțire de nanofire proteice cu o grosime mai mică de 10 microni, au spus cercetătorii. Partea inferioară a peliculei se sprijină pe un electrod. Pelicula absoarbe vaporii de apă din atmosferă. O combinație a conductivității electrice și a chimiei de suprafață a nanofirelor proteice, cuplată cu porii fini dintre nanofirele din peliculă stabilește condițiile care generează un curent electric între cei doi electrozi.

Dispozitivul produce o tensiune susținută de aproximativ 0,5 volți pe o peliculă de 7 micrometri grosime, cu o densitate de curent de aproximativ 17 microamperi pe centimetru pătrat.

Cercetătorii au spus că generația actuală de dispozitive Air-Gen poate alimenta aparate electronice mici și se așteaptă să aducă invenția la scară comercială în curând.

Următorii pași pe care îi plănuiesc includ dezvoltarea unui mic ”patch” Air-Gen care poate alimenta dispozitive electronice portabile, cum ar fi monitoare de sănătate și fitness și ceasuri inteligente, ceea ce ar elimina necesitatea bateriilor tradiționale. De asemenea, ei speră să dezvolte dispozitive Air-Gen care să se aplice telefoanelor mobile pentru a elimina încărcarea periodică.

Citește și:

Cum să produci energie electrică acasă. Aflați care este soluția cea mai bună

Din punct de vedere economic și de mediu, cel mai simplu mod de a reduce cheltuielile facturilor, pentru majoritatea oamenilor, rămâne reducerea consumului de energie prin autoreglare și eficientizarea termică a proprietății. Dar pentru cei care au voință și bani să investească, instalarea unuia sau mai multor sisteme de energie regenerabilă poate produce economii pe termen lung. 

Utilizarea energiei regenerabile pentru a genera electricitate (și căldură) este o modalitate excelentă de a vă reduce și amprenta de carbon. A face casa mai durabilă este un beneficiu social semnificativ, potrivit unui articol publicat de Energia Leggera.

Pentru cei care se întreabă ce este energia regenerabilă, trebuie să știți că este pur și simplu energie generată din surse naturale. Soarele, vântul... și chiar apa.

Soluții pentru a produce propria energie electrică

1. PANOURI SOLARE

Fiecare rază de soare care aterizează pe acoperiș se poate transforma în energie electrică pe care o puteți utiliza. Panourile solare trebuie instalate de profesioniști. Acestea vor oferi o evaluare pentru a determina cele mai bune locuri de instalare și vor oferi o cotație.

Energia generată de panourile solare poate fi folosită sau stocată.

În cazul în care casa consumă mai multă energie decât produc panourile, atunci energia solară va compensa cantitatea de energie electrică care urmează să fie achiziționată.

Dacă, pe de altă parte, generați mai mult decât folosiți, este posibil să puteți vinde excesul de energie.

2. TURBINE EOLIENE

Pentru a produce energie electrică acasă nu este nevoie de turbine uriașe precum cele din parcurile eoliene. O elice mică, instalată pe clădire sau independentă, va fi suficientă, atâta timp cât locuiți într-o o zonă  cu suficient vânt.

Turbinele eoliene, de fapt, generează electricitate datorită vântului care face să se învârtească palele elicei. Acestea sunt cele care antrenează turbina, care la rândul său creează energie.

Instalarea profesională este cheia și aici. Atât pentru a garanta siguranța sistemului de turbine cât și pentru a-l pozitiona acolo unde va ajunge vantul. Și la fel ca în cazul panourilor solare, energia produsă poate fi folosită sau stocată... Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel