Data publicării:

„Electoratul lui Trump nu contestă democrația americană!” Susține ambasadorul George Maior într-un interviu despre viitoarea sa carte/ VIDEO 

Autor: Flaviu Predescu  | Categorie: Politica
WhatsApp

În luna iulie, George Cristian Maior, ambasadorul României în Iordania, anterior fost ambasador în Statele Unite ale Americii, va publica o nouă carte -Superpolitica. Acesta a fost subiectul emisiunii De Ce Citim, din această săptămână. 

Alegeri prezidentiale 2024

În preambulul acestei lansări, diplomatul a vorbit în cadrul unui interviu acordat revistei Cultura, despre subiectele abordate în carte. Jurnalistul Nicu Ilie îl întreabă pe autor dacă SUA își mai păstrează „capacitatea de a exporta democrație” după „ocuparea Capitoliului de către suporterii fostului președinte Trump.

„Un alt episod șocant din istoria foarte recentă a fost ocuparea Capitoliului de către suporterii fostului președinte Trump. Acea desfășurare a evenimentelor, chiar dacă n-a avut efecte politice (sau cu atât mai mult cu cât nu a avut urmări politice) întinde la limită conceptul de legitimitate inclusiv în politica internă a unui stat care obișnuia să fie etalonul politicii mondiale. Nu știu dacă vă permite calitatea de diplomat să răspundeți la această întrebare, dar, ca ambasador în timpul administrației Trump și ca autor al acestui volum, care este perspectiva dvs. asupra acelui eveniment? Își păstrează Statele Unite capacitatea de a exporta democrație? Întrebarea pleacă și de la observația că însăși bazele democrației sunt puternic contestate de susținătorii lui Donald Trump, inclusiv în actualele alegeri.” (https://revistacultura.ro/, nr.636)

G. Maior: „Electoratul lui Trump nu contestă bazele democrației americane!”  

„Am discutat pe larg în carte despre noțiunea de „războaie culturale” (termen utilizat de sociologul american James Hunter și împrumutat din fenomenul „Kulturkamf” din Germania secolului 19). Asemenea „războaie” cuprind și angajează segmente importante ale societății (în cazul de față al societății americane) cu viziuni greu compatibile în privința unor teme majore, precum justiția socială, religia, ecologia, discriminarea de rasă și gen, imigrația, avortul, drepturile civile etc. Apărute la începutul anilor 1990 și desfășurate inițial la nivelul elitelor, aceste războaie culturale s-au amplificat puternic datorită apariției mijloacelor moderne de comunicare (internet, social media), implicând tot mai multe straturi ale societății. În timp, ele s-au extins și în zona politico-ideologică, care le-a absorbit. De aici, o polarizare tot mai accentuată între o stângă ultra-progresistă și o dreaptă foarte conservatoare, cu repercusiuni tot mai semnificative asupra interpretării ideilor tradiționale ale legitimității din ordinea americană. Acest fenomen va continua, cu siguranță, și se va manifesta oricum foarte puternic în alegerile prezidențiale care urmează. America are, însă, instituții puternice, care pot face față acestor tendințe. Dar cred că ele, mai ales cele din justiție, vor fi testate la maximum pe acest fundal. Oricum, nu sunt deloc de acord că electoratul lui Trump, foarte numeros de altfel, ar contesta însăși bazele democrației americane, cum afirmați în întrebare. E vorba, repet, de o polarizare puternică, de natură ideologică și culturală, generatoare de clivaje, un fenomen care trebuie observat cu mare atenție și de noi, pentru că va avea repercusiuni interne și externe tot mai relevante, având în vedere statutul internațional al Americii.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel