Data publicării:

El Pais, despre Ficioru și Vișinescu: Acuzația de genocid, crăpătura către crimele comunismului

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Stiri
WhatsApp
1383160668_299747_1383160865_noticia_normal
1383160668_299747_1383160865_noticia_normal

Publicația spaniolă "El Pais" a scris, miercuri, despre Ion Ficioru și despre Alexandru Vișinescu, doi dintre șefii închisorilor comuniste, acuzați de genocid după ani de tăcere. "Ultima oară când a fost un proces pentru genocid în România a fost ziua de Crăciun din anul 1989", amintește publicația spaniolă. 

Despre Alexandru Vișinescu, "El Pais" scrie că este acuzat de genocid, o infracțiune care nu se prescrie. "Alexandru Vișinescu era directorul unei închisori unde bătăile, foametea și frigul extrem erau folosite pentru a zdrobi pe oricine mirosea a disident", scrie publicația, care menționează că "este prima dată când se aduce o astfel de acuzație în 24 de ani. Decizia presupune 'forarea' în tonele de timp și întuneric, ce au la bază cei șase sute de mii de prizonieri politici din timpul terorii staliniste, care l-a precedat pe Ceaușescu. Este o crăpătură mică, în primul rând pentru că acuzatul are 88 de ani și este puțin probabil să fie judecat. Dar este o fisură care a determinat România să se uite înapoi către crimele comise în cei 44 de ani de dictaturi comuniste".

Închisoarea tăcerii

Despre locul unde a comandat Vișinescu, El Pais scrie că închisoarea de la Râmnicu Sărat era cunoscută drept "închisoarea tăcerii, unde fiecare prizonier stătea în celula sa, pentru a nu putea scoate cel mai mic sunet și a nu comunica cu nimeni (...) Mulți au murit". Publicația scrie și despre Aurora Dumitrescu, una dintre victimele lui Vișinescu, "o femeie de 82 de ani, energică, care este capabilă să zâmbească în ciuda anilor de teroare". Îl citează și pe Teodor Marieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, care a spus că investigarea lui Vișinescu pentru genocid este "o excepție, ca un defect bun al sistemului".

Ordinea din casa lui Vișinescu

"În tot acest timp, Vișinescu a trăit în București, în apropiere de Parcul Cișmigiu, unul dintre cele mai frumoase din oraș", menționează El Pais. Despre casa lui, scrie că singurul lucru care nu este mai vechi de 30 de ani este telefonul, specificând că totul este aranjat într-o anumită ordine.

De ce abia acum?

El Pais scrie ceea ce a spus Andrei Muraru, ședul IICCMER, după ce și Ion Ficioru a fost acuzat de genocid și anume că cei doi sunt acuzați abia acum pentru că nu mai reprezintă o amenințare la adresa sistemul. "Poate că acum nu mai pot implica niciun lider comunist", opinează publicația spaniolă.

Publicația spaniolă continuă prin amintirile lui Octav Bjoza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel