Data publicării:

El Nino revine cu temperaturi record în 2023. Anii cu La Nina s-au dus! Ce urmează

Autor: Irina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Un nou record de temperatură ar urma să fie înregistrat în 2023 sau 2024 din cauza schimbărilor climatice şi revenirii prognozate a fenomenului meteorologic El Nino. 

Modelele climatice sugerează că, după trei ani de model meteorologic La Nina în Oceanul Pacific, care în general scade uşor temperaturile globale, lumea va experimenta o revenire la El Nino, omologul mai cald, în cursul acestui an.

”El Nino este asociat în mod normal cu temperaturi record la nivel global. Nu se ştie încă dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau 2024, dar cred că este mai probabil să se întâmple decât să nu", a declarat Carlo Buontempo, directorul Institutului European Copernicus pentru Monitorizare Atmosferică.

Modelele climatice sugerează o revenire la condiţiile El Nino la sfârşitul verii boreale şi posibilitatea dezvoltării unui El Nino puternic spre sfârşitul anului, a spus Buontempo. Cel mai cald an din lume înregistrat până acum a fost 2016, coincizând cu un El Nino puternic, deşi schimbările climatice au alimentat temperaturi extreme chiar şi în anii când fenomenul nu s-a produs. În ultimii opt ani, s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate, reflectând tendinţa de încălzire pe termen lung determinată de emisiile de gaze cu efect de seră, notează Rador. 

Citește și: Vremea: După ciclonul care vine pe Marea Neagră, urmează o încălzire semnificativă. Directorul ANM anunță o lună mai cu temperaturi de vară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel