Data publicării:

Egiptul deschide granița pentru cetățenii din Gaza. Chirieac atrage atenția asupra unui detaliu

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Egiptul a decis să deschidă granițele pentru civilii răniți din Fâșia Gaza.

Reuters a informat, miercuri, că, potrivit unor surse bine informate, Qatar a jucat rol de mediator în încheierea unui acord între Egipt, Israel și Hamas, cu sprijinul Statelor Unite, pentru a permite trecerea persoanelor cu pașapoarte străine și a unor persoane grav rănite din Gaza, care se află sub asediu.

„Asta înseamnă că presiunile americane au avut efect asupra președintelui Abdel Fattah el-Sisi. Egiptul și Statele Unite ale Americii au, totuși, o relație foarte importantă. Noua conducere a Egiptului evită ca țara să alunece către extremism“, a precizat analistul politic.

Acesta a mai atras atenția că „spitalul de campanie e făcut lângă granița cu Gaza și nimeni nu-i dorește pe palestinieni“.

CITEȘTE ȘI       -      Blinken, întrerupt de protestatarii anti-război prezenți în Senatul SUA. Și-au vopsit mâinile în culoare roșie și au scandat pentru încetarea focului

„Până și răniții sunt ținuți cât mai aproape de Fâșia Gaza. Nu-i duce la spitalul din Cairo, ci încearcă să-i cazeze acolo, în Peninsula Sinai ori pe mare, în navele-spital“, a spus analistul politic.

„După ce se vindecă acei oameni - să dea Dumnezeu să se vindece - ce faci cu ei, îi trimiți înapoi în Gaza, în brațele Hamas, unde sunt bombardamente?“, a întrebat, retoric, Bogdan Chirieac.

„Nu există soluții simple și, cinstit vorbind, nu există deloc soluții. Alte state islamice normale, cum este Egiptul, pur și simplu nu doresc să importe extremismul Hamas. Chiar și Turcia, unde Recep Tayyip Erdoğan spune că Hamas e mișcare de eliberare, asuprește PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Turcia a blocat mai bine de un an aderarea Suediei la NATO pentru că, acolo, niște liderii PKK au găsit azil politic“, a concluzionat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI       -        Un lider Hamas recunoaște colaborarea cu Putin: "Moscova este unul dintre aliații noștri cheie"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel