Data publicării:

Egiptul a închis granițele cu Israel și Fâșia Gaza

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Agerpres
Foto Agerpres
Egiptul a închis punctele de trecere a frontierei cu Fâșia Gaza și Israel în Peninsula Sinai, inclusiv două care servesc drept porți de intrare pentru călători în orașele Rafah și Taba, au declarat marți oficialii egipteni de securitate.

Oficialii au spus că autoritățile au intensificat, de asemenea, patrulele de-a lungul granițelor Egiptului cu Gaza pentru a preveni orice infiltrare a militanților în Israel, conform The National News.

Trupele desfășurate în zonă au fost plasate în alertă maximă și au primit permisiunea de a folosi forța împotriva mișcărilor suspecte de orice fel.

Închiderile punctelor de trecere au loc în timp ce avioanele de război și artileria israeliene lovesc Gaza ca răzbunare pentru incursiunea sângeroasă de sâmbătă în sudul Israelului a militanților din Gaza.

Atacul a provocat sute de morți din ambele părți în ceea ce a fost recunoscut drept cea mai sângeroasă zi a Israelului de când forțele egiptene și siriene au lansat un atac surpriză împotriva armatei israeliene în urmă cu 50 de ani.

În timp ce Rafah este folosit în principal de palestinienii din Gaza, trecerea Taba din vârful nordic al Golfului Aqaba al Mării Roșii este folosită mai ales de turiștii israelieni care vizitează plajele din sudul Sinaiului, inclusiv Dahab și Sharm El. Sheikh.

Celelalte două puncte de trecere sunt punctul de frontieră comercial Karam Abu Salem, care se află acolo unde Gaza, Egiptul și Israelul se întâlnesc, și Al Ouga, la granița egipto-israeliană.

Oficialii egipteni au declarat că punctul de trecere Rafah a fost închis luni noaptea târziu, după ce „exploziile” din apropierea graniței cu Gaza au deteriorat instalația. 

Închiderile au urmat unui avertisment sever din partea Egiptului împotriva a ceea ce a numit încercări de a forța palestinienii din Fâșia Gaza să intre în Sinai într-o „mișcare în masă” pentru a scăpa de bombardamente și atacuri aeriene.

Citând surse egiptene anonime, declarația „a subliniat pericolul apelurilor la mișcarea în masă a populației care va goli Fâșia (Gaza) și va lichida problema palestiniană în sine”.

Închiderea trecerilor din Sinai înseamnă că fâșia îngustă de coastă este acum asediată. Israelul a anunțat luni blocarea Gazei.

Marți, armata israeliană a revizuit o recomandare a unuia dintre purtătorii de cuvânt ai săi conform căreia palestinienii care fug de atacurile sale aeriene din Fâșia Gaza se îndreaptă spre Egipt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel