"Egalitate de șanse, pe bune”, iniţiativă lăudabilă a senatoarei Anca Dragu: Se poate transforma într-o instituție reală și nu doar formală
Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, la inițiativa președintei Comisiei, senatoarea Anca Dana Dragu, a organizat o dezbatere cu tema ”Egalitatea de șanse, pe bune” ediția a III-a.
Conferința a reprezentat un dialog între reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai organizațiilor care sprijină antreprenoriatul feminin, ai organizațiilor pentru drepturile femeilor, precum și reprezentanți ai societății civile.
„Este necesar să se adopte măsuri pentru încurajarea accesului femeilor la educație de nivel universitar, în domenii/profesii cu caracter predominant masculin, încurajarea creșterii ponderii femeilor în funcții cu grad decizional ridicat, promovarea egalităţii de gen ca factor esenţial al combaterii sărăciei, precum şi reducerea discriminării de gen în afaceri, a reducerii decalajului dintre România şi majoritatea statelor occidentale cu privire la rolul şi poziţia femeilor în societate și a diferențelor salariale dintre femei și bărbați, concilierea vieții profesionale cu viața de familie (prin dezvoltarea creșelor și măsuri pentru flexibilizarea timpului de lucru)”, a declarat, într-un comunicat oficial, Anca Dragu, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.
Drepturile femeilor, miezul dezbaterii
Dezbaterile s-au concentrat pe promovarea drepturilor fetelor și femeilor, crearea unui grup de lucru pentru modificarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, identificarea măsurilor concrete pentru eliminarea barierelor normative pentru mamele minore și elaborarea unor politici de sănătate și finanțare pentru includerea serviciilor de diagnosticare, consiliere și tratament legate de menopauză, ca parte a asigurărilor medicale.
Participanții la eveniment au fost de acord că se impune modificarea art.2 alin (4) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, în scopul asigurării echilibrului de gen, creșterii gradului de implicare economică și încurajării inițiativei antreprenoriale a femeii în societate. Respectivul text de lege va trebui să stipuleze ca instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, cu un număr de peste 20 de angajaţi, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii cu un număr de peste 250/500 de angajaţi să aibă un angajat căruia să îi repartizeze, prin fișa postului, atribuții în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.
În cadrul campaniei HeForShe, inițiată de UN Women, lansată pe 20 septembrie 2014, România și-a asumat explicit:
- angajamentul de a crea noi ocupații cu scopul implementării efective a principiului egalității de gen, inclusiv ocupația de expert în egalitate de șanse;
- angajamentul ca, până în 2020, 70% din cele 1.680 de instituții publice naționale și locale din România să cuprindă în structura lor de personal experți sau tehnicieni în egalitate de șanse între femei și bărbați.
„Suntem în anul 2023 și doar câteva instituții au desemnat persoane cu atribuții de gen în fișa postului. Tocmai de aceea, introducerea caracterului obligatoriu poate genera premisele unor progrese reale și transformarea acestei inovații legislative într-o instituție reală și nu doar formală”, a concluzionat senatoarea Anca Dana Dragu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News