Data actualizării:
Data publicării:

Efectul Glaxo: prima retragere majoră va contamina economia, până la colaps

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

Companiile farmaceutice amenință de 10 ani că se vor retrage din România. Până acum nu au făcut-o, deși vând uneori în pierdere, finanțând datoriile statului și ale distribuitorilor. Mai mult, au continuat să bage bani atât pentru cucerirea pieței (prin investiție în echipe reprezentare puternice), cât și în producție (fabrici locale de medicamente). Evident, nu făceau filantropie. Odată intrată în UE, se aștepta ca România să devină un stat atractiv pentru afacerile din Sănătate. Diferența între consumul de medicamente și servicii din țara noastră și cel din UE este de câteva ordine de mărime, iar alocările trebuiau să crească, an de an, cu circa 10%, pentru a încerca să ajungem la un nivel comparabil, în coada listei.

Ca un paradox, cheltuielile au scăzut, dar asta nu e totul. Lista de compensare nu s-a mai completat de 6 ani, în condițiile în care patentele expiră după 11 ani, iar recuperarea investiției se face în circa 7-8 ani.  Blocarea accesului pe piață a unor noi medicamente lovește și în industria de generice, cu fabrici pe plan local. Dacă nu apar noi produse princeps, pe care marile concerne să le introducă pe piață, în câțiva ani nu vor mai avea ce să ”copieze”, la prețuri mai accesibile.

Singura afacere profitabilă pe piața din România este cumpărarea în vrac a produselor din depozite și revinderea în Germania sau Olanda, unde prețurile sunt duble. Acest mecanism de export pararel, care îi lasă pe pacienți fără medicamente, perturbă comerțul intracomunitar și deranjează reprezentanțele firmelor producătoare din țările de destinație.

Ca urmare, se aștepta doar un semnal pentru începerea exodului. Ce companii puternice, care fac cercetare și dezvoltă medicamente inovative, ce fabrici de generice își vor închide porțile? În urmă cu doi ani, o firmă din Elveția a închis biroul din România, generând panică printre pacienții cu cancer, întrucât  era singurul producătopr de morfină și derivate.

Zilele acestea, gigantul GlaxoSmithKline anunță, conform ZF, va închide, dacă nu poate să vândă, fabrica sa din Brașov, unde produce medicamente anti-HIV, antidepresive sau OTC-uri extrem de populare, cum ar fi Coldrex, Panadol etc.

În opinia mea, este un semnal devastator dat întregului mediu de afaceri. Afluența de investitori străini în industria din Polonia a urmat semnalului pe care l-a dat piața farma. După ani de tranziție, când autoritățile se purtau cu furnizorii, implicit și cu pacienții polonezi, la fel de rău ca statul român, a urmat o normalizare a situației și o apropiere de occident. Investițiile în sănătate, faptul că statului îi pasă de viața cetățenilor săi, arată că lucrurile merg bine și merită să intri pe o astfel de piață.

Retragerea unor companii multinaționale de pe piața farma din România, abandonând investiții pe care le-au făcut în decenii, arată că lucrurile se îndreaptă într-o direcție extrem de proastă.  Cred că exemplu Glaxo va contamina piața. Mai mult, epidemia se va extinde în toate domeniile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel