Efectul de bumerang al referendumului. Strategia ARD prin care bagă USL-ul sub 50%
Bătălia politică din această toamnă pare că se va duce între cele două blocuri mari USL şi ARD. Sociologii consideră că USL ar trebui să ducă o strategie de conservare a electoratului, fără a încerca ceva spectaculos. Pe de altă parte, PDL şi aliaţii ar trebui să aibă o strategie agresivă prin care să urce de la puţin peste 20%, la aproape 30%. Referendumul de suspendare al preşedintelui Traian Băsescu ar putea avea efect de bumerang pentru USL şi ar ajuta ARD-ul în condiţiile unei campanii bune, coroborată cu o prezenţă scăzută la alegerile din 9 decembrie.
"Alegerile din 2012 vor avea o componentă de polarizare între principalii competitori, USL și ARD, astfel încât va conta în mod decisiv ce scoruri electorale au avut partidele componente ale celor două alianțe până în prezent. Pentru USL vom lua în calcul scorul obținut de PSD, PNL și PC iar pentru ARD scorul PDL, nefiind relevantă pentru comparație includerea altor competitori politici mici", a explicat sociologul Codrin Scutaru.
ARD ar trebui să ducă o campanie electorală agresivă prin care să câştige teren. În această ecuaţie intră şi PP-DD, dar şi UDMR. Dacă ARD ajunge la 30%, scorul de peste 50% al USL ar fi ameninţat.
"Pentru ca ARD să câștige, ar trebui ca prin mobilizare electorală timp de 2 luni să ridice un scor de circa 23% la unul 30%. Asta ar presupune o creștere de circa 50% a scorului electoral, destul de greu de obținut în contextul existenței alternativei PPDD, care ia din potențialul de creștere electorală pe polarizare. Astfel, pentru ca ARD să ajungă la 30%, pe lângă mobilizarea logisitică exemplară a aleșilor locali, este necesar un marș electoral forțat la maxim pentru atragerea nehotărâților și a celor care au fost alături de PDL când partidul obținea 35% (2009).
Pentru ca USL să câștige, ar trebui să își maximizeze șansele prin coroborarea votului politic al partidelor din alianță și maximizarea brandului USL, de alternativă electorală după 3 ani de criză economică și structurală. O mobilizare a aleșilor locali USL, de tipul celei tradiționale a PSD-ului din anii 90 poate fi o soluție organizatorică. Pentru USL provocarea este mai degrabă să își conserve capitalul actual, obținut după locale și referendum, nu să câștige prea mult din ce a rămas la zona de nehotărâți", a mai explicat Scutaru.
Cum ajunge USL la cifra magică de 50%
Sociologul Alfred Bulai consideră că principalul scop al opozanţilor USL este să aducă USL cât mai aproape de 50%. "Este acel prag critic de 50%. Într-o campanie se pot întâmpla multe. Este greu totuşi de crezut, dar vom vedea în perioada următoare".
Scandalul Oltchim s-ar putea întoarce tot împotriva USL. Dan Diaconescu şi-a asigurat o promovare intensă în această perioadă, iar dacă îşi va juca bine cărţile ar putea creea probleme USL-ului în formarea Guvernului.
Legea electorală, asul din mâneca lui Ponta şi Antonescu
Chiar dacă au criticat intens actual lege electorală, liderii USL s-ar putea bucura din plin de ea. Dacă USL reuşeşete să menţină trendul dat de sondaje de peste 50%, atunci ar putea benficia de locuri în plus în Parlament. Conform estimărilor, legislativul 2012-2016 ar putea avea cu aproape 50 de parlamentari în plus. Majoritatea vor aparţine USL, pentru că vor avea candidaţi care îşi vor câştiga colegiile din prima cu 50% plus 1.
Majoritatea astfel constituită, îl va obliga pe Traian Băsescu să le dea guvernarea. Acest calcul se respectă doar dacă USL va avea o majoritate clară. Dacă ARD reuşeşte să urce în sondaje, iar prezenţa la vot va fi scăzută, atunci ecuaţia politică după 9 decembrie va deveni explozivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News