Efectivele Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizate, gata de intervenție
În contextul emiterii unor atenţionări meteorologice cod galben, e fectivele Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină în sprijinul persoanelor afectate de eventualele intemperii, se arată într-un comunicat al MAI.
Potrivit sursei citate, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări cod galben, valabile în perioada 30 aprilie - 1 mai (cantităţi de apă însemnate în Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei şi Crişanei şi local în zona de munte), respectiv în ziua de 1 mai (intensificări susţinute ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum şi în sudul Moldovei cu rafale de 55/65 de kilometri la oră şi temporar 70/75 de kilometri la oră). Totodată, ANM a emis şi o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină pentru cea mai mare parte a ţării.
MAI anunţă că efectivele sunt în continuare mobilizate pentru a interveni rapid în teren, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte negative asupra populaţiei, precum şi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în perioada minivacanţei de 1 Mai.
"Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, recomandăm cetăţenilor ca, pe timpul intensificării vântului şi a căderilor de grindină, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate", se precizează în comunicat.
Sute de permise reținute pentru viteză
Totodată, MAI recomandă celor care călătoresc în zonele vizate de codul galben să se informeze asupra condiţiilor de drum, să adapteze viteza la condiţiile meteo şi să respecte indicaţiile autorităţilor, în special în situaţia în care, pentru evitarea blocajelor, pe anumite segmente de drum circulaţia ar putea fi restricţionată.
Conform unei evaluări realizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne, în patru zile de vacanţă (26-29 aprilie), poliţiştii rutieri au aplicat peste 12.000 de amenzi contravenţionale dintre care peste 4.000 pentru depăşirea vitezei legale.
Zilnic, subliniază MAI, echipajele de poliţie rutieră au acţionat, în medie, cu aproximativ 300 aparate radar, dispuse pe drumurile naţionale şi europene. Ca urmare a faptelor constatate, poliţiştii au reţinut 1.573 de permise dintre care 596 pentru depăşirea vitezei legale, şi au retras 277 de certificate de înmatriculare.
Vezi și: ANM, prognoza meteo. Cod Galben, zonele vizate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News