Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Efectele secundare urâte ale lipsei de somn, potrivit experților

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay, Rudy and Peter Skitterians
Foto: Pixabay, Rudy and Peter Skitterians

Dacă ai dificultăți în a dormi, nu ești singurul. De fapt, conform Asociației Americane de Somn, există între 50 și 70 de milioane de oameni care se confruntă cu această problemă doar în SUA. Dacă te uiți la ceas noaptea, știi că există unele efecte secundare destul de urâte, iar noi suntem aici pentru a le aborda.

Alegeri prezidentiale 2024

Cel mai tipic tip de tulburare de somn este insomnia. A fi cu adevărat obosit și incapabil să dormi este total frustrant. Colin Espie, co-fondator și om de știință șef al Big Health și profesor de medicina somnului la Universitatea din Oxford a oferit mai multe indicii pentru publicația Eat This.

Dr. Espie explică că dormitul prost vă poate expune riscului de a dezvolta boli în viitor. De asemenea, poate avea un impact negativ asupra stărilor de sănătate existente.

„Cele mai frecvente efecte pe care le experimentăm atunci când avem un somn prost sunt oboseala și somnolența”, ne spune dr. Espie. „Atât somnolența crescută, cât și oboseala sunt asociate cu incapacitatea de a te concentra sau de a „gândi clar”. Dacă cineva este excesiv de somnoros și se luptă să rămână treaz în timpul zilei, din motive pe care nu le poate explica, ar trebui să vorbească cu medicul său.”

Studiile demonstrează că modificările calității somnului afectează atât mintea, cât și corpul. De fapt, cercetările au arătat că tulburările de somn pot exacerba alte condiții de sănătate, inclusiv tulburări de durere cronică, tulburări psihice, diabet și obezitate. Persoanele care au deja o problemă de insomnie au chiar de două ori riscul de a dezvolta depresie, spune dr. Espie.

Iată de ce este posibil să nu dormi

Să începem cu potențialele motive care te pot împiedica să dormi la culcare. Chiar gândul la motivul pentru care nu dormi te poate ține treaz noaptea. Îngrijorarea poate crea sentimente de disperare cu privire la efortul de care ai nevoie pentru a trece peste ziua următoare. Dr. Espie explică: „Alți factori care contribuie la odihna proastă în timpul nopții includ obiceiurile de viață, cum ar fi consumul de nicotină sau cofeină târziu în timpul zilei sau în cantități mari, experiența la stres sau expunerea la lumină puternică sau la lumină albastră prin utilizarea smartphone-ului sau vizionarea televizorului.”

Tiparele neregulate de somn vă pot împiedica să adormi sau vă pot împiedica să obțineți timpul de somn de care aveți nevoie. Acesta este motivul pentru care lucrătorii în ture cu programe de lucru diferite au probleme cu somnul. Potrivit Dr. Espie, „Aveți grijă să nu vă implicați în exerciții fizice riguroase. până la culcare, deoarece poate preveni inițierea somnului”.

Oricât de plăcut este să dormi bine noaptea, nu este doar un lucru reconfortant de făcut. Ci mai degrabă, dr. Espie ne spune: „Este o cerință fundamentală a vieții. De fapt, ai putea supraviețui de trei ori mai mult fără mâncare decât ai putea fără somn. Din fericire, desigur, am începe să adormim involuntar, deoarece nu poți rămâne treaz la infinit – așa cum nu îți poți ține respirația.”

Somnul oferă corpului dumneavoastră componentele emoționale, fizice și mentale necesare. Dr. Espie adaugă: „Așadar, atunci când ne simțim letargici și somnoroși, mental devenim încetiniți, iar din punct de vedere emoțional putem deveni iritabili și mai degrabă slăbiți, iar toate acestea ne afectează sănătatea pe termen scurt și lung."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel