Data publicării:
Efectele operațiilor bariatrice. Cât ar trebui să slăbească pacientul după intervenție. Dr. Florin Turcu (SANADOR): Nu are cum să nu ducă la rezultatele scontate
Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre perioada post-operatorie, dar și despre necesitatea unui program național pentru pacienții obezi.
Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre efectele operațiilor bariatrice, dar și despre ceea ce pacienții care au trecut prin această procedură trebuie să urmeze post-operator.
”Efectele acestor operații trebuie să fie urmărite. Astfel de tratamente sunt severe, pun organismul într-o situație de stres și, dincolo de monitorizarea bolilor asociate obezității, este necesar să vedem care este maniera în care biologia umană răspunde la o astfel de intervenție chirurgicală.
Și sunt necesare controale la intervale regulate de timp, iar urmărirea pacienților se face după diminuarea în procente a excesului ponderal. Așteptările noastre sunt ca, la 12-15 luni de la intervenția chirurgicală, pacienții să slăbească măcar 70-80% din excesul ponderal. (...)
FOTO: Freepik@goodmood_studio
De fiecare dată când pacienții vin la controalele repetate, o lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni și nu ating parametrii așteptați, atunci ei trebuie să urmeze tratamentele complementare. Aici este noutatea, că trebuie să asocieze tratament medicamentos, cu o clasă nouă de medicamente - semaglutida și liraglutida - care astăzi sunt tratamente complementare”, a explicat medicul Florin Turcu.
S-a schimbat paradigma în tratamentul obezității
”Cumva paradigma i s-a schimbat în ultimii doi ani, în legătură cu tratamentul obezității, pentru că se propune un tratament mai agresiv, încă de la început, și care poate să fie combinat.
Adică nutriție, este de bună seamă, omul trebuie să schimbe stilul de viață pentru rezultat durabil, trebuie să nu fim sedentari pentru că ajutăm îmbunătățirea situației medicale din punctul de vedere al comorbidităților cardio-vasculare.
FOTO: Freepik @user14911468
Evident că partea de psihoterapie este de asemenea de luat în considerare, dar tratamentul medicamentos este asociat oricăror terapii.
Un tratament full pentru obezitate, care înseamnă nutriție, psihoterapie, kinetoterapie, tratament medicamentos, intervenție chirurgicală, nu are cum să nu ducă la rezultatele scontate.
Ele însă trebuie susținute, în opinia specialiștilor, de programe de educație care încep încă din grădiniță și școala primară și trebuie să fie susținute prin programe naționale, prin care pacienții care necesită intervenții chirurgicale să poată fi tratați chirurgical, fără a fi obligați să practice turismul medical”, a mai spus dr. Florin Turcu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News