Data publicării:
LOCKDOWN-ul, DEZASTRU pentru adulții depresivi. Memoria s-a degradat cât în ȘASE ani
Lockdownul a determinat o acutizare a bolilor mentale, progresul fiind cuantificat celui care ar fi fost posibil în șase ani.
Britanicii cu afecțiuni depresive au suferit un declin rapid al memoriei din cauza izolării determinate de pandemia de COVID-19, susțin cercetările, citate de Daily Mail. Academicienii de la Universitatea Exeter și King's College din Londra au analizat sănătatea mintală și abilitățile cognitive a 6.300 de persoane cu vârste de peste 50 de ani.
Adulții depresivi și anxioși au avut rezultate mai proaste la testele de memorie pe termen scurt, pe care experții le-au pus pe seama faptului că au petrecut o treime din an în izolare.
Declin echivalent pentru șase ani al memoriei în perioada pandemiei
Oamenii de știință au susținut că scorurile mai mici sunt echivalentul a cinci sau șase ani de îmbătrânire naturală. Atenția și concentrarea au avut, de asemenea, de suferit. Persoanele de peste 50 de ani care nu sufereau de probleme de sănătate mintală nu au văzut nicio scădere semnificativă a abilităților cognitive.
Cercetătorul principal Dr. Helen Brooker, din Exeter, a declarat că „este probabil ca factorii cheie (n.r. - ai declinului) să fie anxietatea larg răspândită în timpul pandemiei și perioadele lungi de izolare, care a creat un impact fără precedent asupra sănătății mintale. Trebuie să înțelegem mai bine acest lucru, astfel încât să putem crea strategii eficiente pentru a sprijini oamenii și a păstra atât sănătatea mintală, cât și sănătatea creierului în viitoarele pandemii”.
Oamenii de știință au folosit date din studiul PROTECT, o cohortă de persoane de peste 40 de ani care fac teste cognitive anuale și completează chestionare. Acest studiu își propune să înțeleagă cum îmbătrânește creierul sănătos și de ce oamenii dezvoltă demență. Perioada studiată a acoperit prima carantină de la sfârșitul lunii martie și a doua din noiembrie anul trecut.
Carantina a avut efecte mai grave decât s-a crezut inițial
Profesorul Dag Aarsland, psihiatru la KCL care a fost și el implicat în cercetare, a spus că testele le-au permis să „identifice” declinul.
„Vom continua să monitorizăm modul în care se desfășoară acest lucru în timp, astfel încât cunoștințele noastre să ne ajute să înțelegem pe deplin impactul acestei pandemii”, a spus profesorul Aarsland.
Cercetarea a fost prezentată astăzi la conferința „Clinic Trials on Alzheimer’s Disease”, care a avut loc la Boston, SUA.
Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal sau revizuit de alți specialiști, ceea ce înseamnă că alți oameni de știință nu au avut șansa să verifice și să-i conteste concluziile. Charity Age UK a avertizat că milioane de adulți încă suferă de pe urma carantinei și a izolării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News