Data publicării:
Efectele BENEFICE ale Războiului Rece. Alfred Bulai: România era un model de succes
Sociologul Alfred Bulai a vorbit la DC NEWS despre avantajele pentru populație ale Războiului Rece.
Sociologul Alfred Bulai susține că Războiul Rece a avut câteva avantaje pentru populație. Unul dintre acestea ar fi faptul că "s-a încercat o maximizare a valorilor democratice".
"Noi nu ne dăm seama care au fost efectele benefice la nivelul populației ale Războiului Rece. În primul rând, democrația, în ambele blocuri, s-a încercat o maximizare a valorilor democratice, fiecare în felul lui, la noi au adus țărani în Parlament. E o tâmpenie, nu trebuie să fii țăran, trebuie să reprezinți țăranii. Dar se mima votul, și chiar se purta în multe structuri, ca să ne înțelegem, era controlul unde trebuia, nu în toată societatea. Americanii, occidentalii și-au permis să aibă ceva mai larg, au fost numeroase mișcări, toleranță extraordinară, că ne dădeau un exemplu: uite, mă, democrația adevărată. La fel și cu protecția socială pentru că era clar mult mai bine asigurată în est, că practic nu aveai cazuri dramatice și atunci ei au finanțat tocmai ca să arate că și vestul poate să aibă o protecție senzațională.
"România era un model"
Să nu uităm că, în anii `70, România era un model pentru intelectuali francezi de stânga, model-model, adică ăia chiar credeau că ăsta trebuie să fie sensul vieții. Era, sigur, țara ruptă de modelul vechi stalinist, țara ruptă de Moscova, repet, în anii `70 la început, deci nu vorbim de alte perioade. Era chiar un model, pentru unii, de succes. Îmi aduc aminte că atunci când am citit eu prima oară cărți străine, erau multe țări comuniste, dar Iugoslavia și Suedia erau în aceeași clasă, socialiste. Adică se făcea diferența între țări comuniste și socialiste, comuniste erau alea care erau pe lângă Moscova. Iugoslavia, care a avut statutul înaintea noastră de capul răutăților, atipică, de la bun început ei au fost alineați cu vestul, și Suedia care nu are legătură cu comunismul, dar politicile din Suedia sunt, de exemplu, nu există niciun fel de învățământ privat în Suedia, totul e de stat, nu există. Polarizarea e reglementată prin lege, e ceva de 1 la 14, deci nu ai voie, ai impozitul, dacă ai salariul mare ai impozitul tot mai mare, până de saturi și ai păstrat o limită. Și era considerată stânga, într-un fel. După `89 s-au rearanjat toate lucrurile, dar ce vreau să spun este că modelele astea diferite țin de o anumită istorie, Războiul Rece a fost o perioadă în care ambele blocuri au încercat să arate că pot excela în anumite domenii.", a declarat Alfred Bulai.
Ce s-a întâmplat după terminarea Războiului Rece
”După ce s-a terminat Războiul Rece au fost câteva drame. NATO s-a întrebat "ce facem noi acum?". După aia și-au dat seama: "Bă, i-am omorât pe ăștia, rămânem fără mâncare" și s-au tot redefinit lucrurile, cu arabii, cu teroriștii, deși, până la un punct poți să mergi. Acum vezi că se reconstruiește Războiul Rece în interesul ambelor blocuri, mă refer la ruși, pentru că amenințarea creează un anumit gen de climat și un anumit gen de politici. Ai contracte pentru armată, poți să ai contracte guvernamentale care întotdeauna te-au scos din crize, pentru că dacă am bani ca să dezvolt tot felul de lucruri, automat e de lucru chiar și dacă nu este nevoie.
În `34 în America au început să facă autostrăzi de care nu avea nimeni nevoie, Și acum sunt autostrăzi în America unde nu circulă nimeni, adică sunt 15 mașini, ai văzut și în filme. La noi, în Europa, e bară la bară, nu mai zic în România că chiar e bară la bară. Astea s-au făcut pentru că trebuia să se facă, nu neapărat pentru că erau vital.” a mai spus Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News