Data publicării:

Efecte ale traumelor din copilărie asupra creierului, constatate într-un studiu realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. ”Există schimbări clare”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce a constatat studiul în care a fost folosită inteligența artificială.

Un studiu privind modul în care traumele din copilărie afectează creierul a oferit noi speranțe supraviețuitorilor.

Inteligența artificială a fost folosită pentru a reexamina sute de scanări ale creierului unor persoane care au suferit abuzuri și dureri emoționale acute în copilărie.

Studiul, condus de Universitatea din Essex, a constatat că traumele schimbă modul în care se dezvoltă creierul tânăr și afectează domenii precum rezolvarea problemelor și empatia.

Dr. Megan Klabunde a declarat că acest studiu ar putea duce la un nou tratament pentru a inversa aceste efecte.

Unul din trei copii și tineri va avea parte de un eveniment cu potențial traumatic până la vârsta de 18 ani, potrivit UK Trauma Council.

Acesta va fi, de obicei, un eveniment periculos sau care pune viața în pericol și care provoacă o frică intensă.

Ajutorul inteligenței artificiale

Studii anterioare mai mici au arătat deja că trauma modifică fizic creierul unui copil, dar această ultimă cercetare a folosit inteligența artificială pentru a identifica noi modele în date și pentru a îmbunătăți înțelegerea.

Dr. Klabunde, psiholog pentru copii și lector de psihologie la Universitatea din Essex, a condus studiul.

Ea a spus: „Am arătat că există schimbări clare în două grupuri mari din creier”.

„Acum știm că rezolvarea problemelor și concentrarea pe sine sunt afectate, ceea ce înseamnă că cineva ar putea avea probleme cu emoțiile, formarea de relații și chiar înțelegerea propriului corp”, a menționat dr. Klabunde.

Memoria și luarea deciziilor au fost, de asemenea, influențate, a adăugat ea.

Valerie avea 16 ani când a suferit o mutilare genitală în Nigeria.

Ea a spus: „Înainte să-mi dau seama, eram pe podea. Cineva s-a așezat pe pieptul meu și am fost mutilată. A fost începutul unei traume pe viață pentru mine. Am suferit ani de zile de durere fizică și emoțională, și de rușine”.

Valerie s-a întrebat întotdeauna de ce reacționa la situații diferit față de alte persoane și a spus că această cercetare a fost „ca și cum ar fi câștigat jackpotul”. „Are atât de mult sens”, a adăugat aceasta.

Fără simptome, dar afectați

Kari, care a fost abuzată în copilărie, a declarat că „nu are cuvinte pentru a descrie ce înseamnă cercetarea pentru ea”.

Ea a adăugat: „Ani de zile m-am luptat cu relațiile și m-am întrebat mereu: 'De ce eu?' ”.

„Acum știu că nu a fost vina mea”, a mai menționat Kari.

Kari și Valerie sunt membre ale Essex Trauma Ambassadors, un grup care sprijină supraviețuitorii și influențează serviciile de sănătate.

Multe terapii pentru traume se concentrează pe ajutarea oamenilor să evite factorii declanșatori și să abordeze gândurile de frică, dar dr. Klabunde a constatat că supraviețuitorii fără simptome evidente de tulburare de stres post-traumatic erau totuși afectați de ceea ce au trăit.

„Acum se pare că tratamentele actuale ratează o parte importantă a puzzle-ului. Ele trebuie să ia în considerare și modul în care trauma afectează corpul, stima de sine și relațiile. Aduce speranță deoarece tratamentele potrivite pot ajuta la inversarea acestei remodelări cerebrale”, a declarat Dr. Klabunde, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel