Șef al Băncii Mondiale, DAT AFARĂ pentru că s-a opus limbajului tehnocraților
Economistului şef al Băncii Mondiale, Paul Romer, i-au fost retrase atribuţiile manageriale după ce cercetătorii au criticat eforturile sale de a-i face să comunice mai clar. Practic, a fost exclus pentru că a vrut să îi învețe pe angajații Băncii Mondiale să nu mai vorbească 'Bankspeak', să nu mai folosească limbajul "tehnocraților".
Paul Romer a cerut celor din cadrul Development Economics Group să comunice mai clar şi de asemenea şi-a exprimat intenţia de a simplifica structura organizaţională. Potrivit unei alte surse, Romer a cerut subordonaţilor să scrie emailuri mai scurte şi a insistat ca prezentările să se concentreze pe ideile principale.
'Pentru a sublinia importanţa conciziei, am spus autorilor că nu voi aproba raportul final dacă frecvenţa cuvântului 'şi' este mai mare de 2,6%', a dezvăluit Romer.
Studiu despre limbajul codificat
Un studiu realizat de Departamentul de lingvistică al Universităţii Stanford în 2015 a descoperit că utilizarea limbajului de către angajaţii Băncii Mondiale a devenit mai codificată şi detaşată de limbajul obişnuit.
Studiul a lansat de altfel termenul 'Bankspeak', care se referă la un limbaj codificat utilizat de cercetătorii Băncii Mondiale care obişnuiesc să lege lungi şiruri de substantive prin cuvântul 'şi' pentru a crea liste ameţitoare care dau impresia de activitate.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News