Educație pentru sănătate sexuală și reproductivă. Program pilot în Iaşi: tinerii au primit prezervative
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Mai mulţi tineri vor participa în Programul Național Norvegian de Educație pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă și Distribuire de Prezervative Gratuite care va fi pilotat în România de către Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) alături de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași. 

Aproximativ 10.000 de tineri din județul Iași, în mod special cei localizați în mediul rural, vor avea acces la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă realizată de specialiști și/ sau studenți la medicină, pentru prevenirea HIV/ infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor neplanificate, și la 100.000 prezervative gratuite, se arată într-un comunicat de presă primit redacţia Edupedu. Dincolo de intervenția la nivelul tinerilor, coordonatorii și-au asumat și pregătirea asistenților medicali comunitari, din județul Iași, pe tema prevenirii HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală pentru a asigura o intervenție integrată. În ultimii trei ani tinerii reprezintă aproximativ 50% din totalul cazurilor noi depistate cu infecția HIV/SIDA la nivel național. Este o cifră care ar trebui să așeze la masă toți actorii relevanți și să gândească cele mai eficiente intervenții astfel încât să putem garanta dreptul de sănătate/acces la sănătate, informează organizatorii.

În luna aprilie 2022, ONG-urile, unitățile de învățământ, autoritățile publice și grupurile informale de tineri, inclusiv Consiliile Județene ale Elevilor, din București sau județele Constanța, Iași, Sibiu și Timiș au fost invitate să găzduiască pilotarea în România a acestui program. În vederea pilotării, un singur județ a fost selectat pentru găzduire dintre următoarele București/Ilfov, Constanța, Iași, Sibiu și Timiș. "Considerăm necesar să găzduim acest program, deoarece după o scădere a incidenței în perioada pandemiei, datorată reducerii numărului de testări și a adresabilității la medic, în 2022 am revenit la incidența din 2019 a infectărilor cu HIV, fapt care ne alarmează. Accesul la materiale de protecție este limitat, în prezent neexistând niciun serviciu de acest tip și nicio organizație care să asigure acces la aceste materiale. Mai mult decât atât, conform unei statistici realizate de Salvați Copiii, în fiecare zi 2 nou-născuți sunt născuți de mame minore", declară Dr. Vasile Cepoi, director general DSP Iași.

La nivelul județului Iași există o creștere a numărului de cazuri noi de infecție HIV/SIDA, dacă în anul 2019 numărul acestora era de 29 de persoane, prima jumătate a acestui an vine deja cu 26 de persoane depistate seropozitive. Nevoia unui astfel de program vine ca răspuns la ceea ce se întâmplă în România (date colectate de INS):

“Din totalul de noi infecții cu virusul HIV înregistrate în 2021 – 559 cazuri -, 49,5% au fost identificate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 ani.

București a înregistrat 177 cazuri noi de HIV în 2021 iar județele Timiș, Iași, Constanța sunt în top 5 județe, la nivel național, din punct de vedere al numărului de noi infecții cu HIV: Locul 1: București, Locul 2: Cluj, Locul 3: Timiș, Locul 4: Iași, Locul 5: Constanța.

În 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor. La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 sarcini), Dâmbovița (503 sarcini) și Prahova (483 de sarcini).

În 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290.

În contextul ţărilor Uniunii Europene, România este clasată printre primele două ţări cu cele mai mari rate ale naşterilor în rândul adolescentelor (numărul naşterilor la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15-19 ani şi 15-17 ani). Concret, în 2016, România şi Bulgaria, au avut o rată a natalităţii de 34 şi, respectiv, 36,8 la 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, de trei ori mai mare decât media ţărilor Uniunii Europene.

6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodată la informații privind la sănătatea reproducerii sau educație sexuală.

Tinerii din rural au fonduri proprii limitate pe care să le utilizeze pentru cumpărarea de contraceptive de urgență sau materiale de protecție sau să acceseze servicii de planificare familială, iar rata sărăciei, pe segmentul de vârstă 0-17 ani este de 32%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel