Educația, în cădere liberă. De ce s-a ajuns aici. Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu: Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București a fost invitatul profesorului univ. dr. Sorin Ivan, decan, dar și director al Revistei Tribuna Învățământului, la DC News TV, în cadrul emisiunii „DC Edu”.

Cei doi au vorbit despre motivele declinului pe care în vedem în educație, plecând de la responsabilitatea profesorilor de a preda cu stil.

„Aș începe prin a spune ce înțeleg eu prin calitate, ca să vedem măsura în care criteriile sau standardele sunt acceptabile sau în cădere liberă. Calitatea este un ideal în fiecare sistem. (...) Dacă luăm media rezultatelor, trebuie să recunoaștem că învățământul din România, pe diferitele lui paliere, are două starturi bune - învățământul preșcolar și învățământul primar, cu un ușor declin de vulnerabilizare progresivă, în cazul învățământului gimnazial, liceal, iar, în ultimul timp, surprinzător o spun, a apărut și o mică vulnerabilizare a calității învățământului superior, generată de preocupări existențiale destul de agresive la adresa tinerei generații”, a precizat prof. univ. dr. emerit Ioan Neacșu, de la Universitatea din București.

Întrebat de Sorin Ivan unde apare sincopa la gimnaziu, invitatul a răspuns:

„E un cumul de factori, numai că analiza noastră nu poate fi generală, ci ar trebui să ne uităm la nivelul fiecărei școli. Un argument general ar putea fi o ușoară scădere a pre-adolescenței, în ultimii 10 ani. Avem o diversificare a stilurilor de predare, nu a predării cu stil, non-favorabilă calității profesorului. Dar, în același timp, este valabil și opusul - prea multe lucruri seamănă între ele. Noi trebuie să distingem între ce înseamnă uniformitate și ce înseamnă diversitate. Noi degeaba vorbim de stiluri de învățare extrem de diferite, după personalitatea fiecărui elev. La nivelul profesorului a scăzut semnificativ preocuparea de a preda, de a învăța el însuși și de a preda cu un anume stil.

Î: Ce aport au profesorii la acest declin?

Ioan Neacșu: „În primul rând, este o lipsă a criteriului de selectivitate. În pre-școlaritate și în școlaritatea mică, personalul didactic este evaluat după niște criterii extrem de dure. Printre examenele pe care le-am dat eu pentru a intra într-un liceu pedagogic era și unul de prestanță, unde aveam probe de educație fizică, imagine, dicție, recitare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel