Economistul-șef al BNR afirmă că românii deja trăiesc mult peste posibilități. Adrian Negrescu explică de ce Banca Națională are ”mâinile legate”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre nivelul de trai al românilor.

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a spus că românii deja trăiesc mult peste posibilități și ar trebui să refolosească lucrurile pe care, de cele mai multe ori, le aruncă.

„De doi ani de zile băncile centrale practică dobânzi real pozitiv. Ceea ce va face un iad din viața datornicilor. Ideea este așa: nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități. Refolosiți lucruri, reparați-le, sortați plasticele, mergeți mai mult cu mijloacele de transport în comun, să nu mai călătoriți cu avionul, ci cu trenul”, a spus Valentin Lazea, în cadrul podcastului ”Vast & curious”.

„Unde sunt vremurile în care Traian Băsescu ne spunea să trăim bine? Iată că, probabil în viziunea domnului Lazea trăim bine, probabil în bula dânsului se trăiește foarte bine pentru că în restul țării situația e destul de dificilă din punct de vedere financiar. Chiar citez o statistică a Ministerului Energiei cum că peste 3 milioane de români au o factură la energie de 50 lei pe lună. Asta înseamnă că sunt la nivelul minim de trai, ca să zic așa.

Inflație foarte mare

Domnul Lazea ne spune, de fapt, că avem o inflație foarte mare și din acest motiv nu pot să reducă dobânzile. Da, într-adevăr, avem cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună la rând, adică cele mai ample creșteri de prețuri din Europa. Suntem campioni europeni la creșteri de prețuri, iar din această perspectivă, într-adevăr, Banca Națională e cu mâinile legate pentru că nu poate reduce dobânda, chiria, adică dobânda la care noi ne împrumutăm și ne cumpărăm case, mașini, ne facem viața mai bună, pentru că avem inflația foarte mare. Din această perspectivă, într-adevăr, cred că și Guvernul este dator să ia măsuri mult mai ample.

(...) Avem cel mai mare preț al energiei pentru agenții economici în momentul de față, plafonat fiind. Deci, cred că trebuie niște măsuri pentru a reduce inflația, pentru ca apoi, într-adevăr, să reducem și dobânzile la credite, în așa fel încât oamenii să își permită mai mult, pentru că nu se trăiește bine în România”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, în direct la B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel