Economia spaniolă e în cădere liberă. E prea mare ca să fie salvată. Zapatero este cheia salvării monedei euro. Dar, asemenea lui Băsescu, îl ia pe NU în brațe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
zapatero basescu
zapatero basescu

Zapatero o ia pe urmele lui Băsescu și neagă rotund posibilitatea necesității unei salvări a economiei spaniole, deși marea majoritate a analiștilor economici susțin că Spania se află pe marginea prăpastiei și că va trage după ea toată zona euro. Salvarea unei economii ca cea a Spaniei ar presupune eforturi mai mari decât cele pentru salvarea Greciei, Irlandei și Portugaliei la un loc. Vorbim despre o sumă de 420 de miliarde de euro, din care jumătate este datoria către băncile autohtone, iar cealaltă jumătate către creditori externi.

Acum doi ani, publicația „Financial Times” începea să vorbească despre PIGS, siglă alcătuită din inițialele țărilor cu probleme financiare – Portugalia, Italia, Grecia și Spania – și care înseamnă în engleză „porci”. Jurnaliștii de la publicația economică spuneau că aceste țări au ajuns la înălțime, dar că încep o aterizare turbulentă. Și aveau dreptate. După un timp, unul dintre aceste state, Grecia, a fost nevoit să fie salvat de la faliment de Uniunea Europeană, așa cum se întâmplă în acest moment și cu Irlanda, care a fost adăugată ulterior la siglă, rezultând termenul PIIGS. În aceste momente, Uniunea Europeană aproape că este pe punctul de a obliga Portugalia să fie salvată. Așa s-a dat naștere ideii conform căreia Spania ar putea ajunge în aceeași situație, numai că o salvare a unei economii la nivelul celei spaniole ar însemna colapsarea monedei euro, deoarece este vorba despre o economie mai mare decât cele irlandeză, portugheză și greacă la un loc, iar actualul mecanism de salvare nu ar avea suficiente fonduri. Economiștii situează posibila salvare la 420 de miliarde de euro.

„Financial Times”: Zapatero este prea curajos sau prea fraier

Același „Financial Times” susține că José Luis Rodríguez Zapatero, președintele Guvernului spaniol, este ori prea curajos, ori prea fraier, deoarece a ajuns să afirme că speculatorii au pus gând rău Spaniei susținând că statul iberic nu-și va putea plăti datoriile și că speculatorii vor regreta acest lucru. Astfel, din afirmațiile lui Zapatero reiese tocmai nedumerirea în legătură cu vulnerabilitatea Spaniei în criza din zona euro. Unii investitori consideră Spania ca fiind o Irlanda mai mare, cu asemănări importante în ceea ce privește problemele sectorului financiar, derivate din criza imobiliară, care, în cazul iberic se concentrează pe casele de economii. Astfel, motivul principal al salvării Irlandei nu a fost atât incapacitatea statului de a primi finanțare, cât problemele Băncii irlandeze de a restructura datoriile sale pe piață. Și tocmai aceasta este problema, și anume că economiștii sunt de părere că nici băncile spaniole nu vor face față acestei situații. Astfel, Zapatero trebuie să demonstreze că Spania nu are nevoie de salvare, pentru ca investitorii să prindă încredere.

„The Economist”: Cheia este „Zapateuro”

Revista „The Economist” îi reproșează Zapatero marea greșeală pe care a făcut-o prin lipsa măsurilor suplimentare celor din mai. Cu această ocazie, președintele guvernului spaniol a fost botezat Zapateuro și a devenit actorul cheie pentru evitarea colapsului mondei unice europene, deoarece ceea ce se întâmplă în Spania, a patra economie din zona euro, este crucial pentru moneda unică. Experții de la „The Economist” își manifestă preocuparea pentru rata șomajului excesiv de mare, pentru datoriile enorme ale populației și firmelor către bănci, dar și pentru conturile autonomiilor locale care s-au dovedit impenetrabile până acum. La rândul său, publicația „The New York Times” susține în paginile sale că un eventual fond de salvare a Spaniei ar pune în mare pericol moneda europeană. Deși Spania, la fel ca și Irlanda, a adoptat un plan de austeritate pentru a încerca să evite necesitatea unei salvări, s-ar putea să nu fie îndeajuns, iar sistemul său bancar să se demonstreze mai fragil decât îl consideră Guvernul spaniol. De fapt, există voci care spun că aproape jumătate din datoria Spaniei, 203,3 milioane de euro, este destinată propriilor bănci. „Europa își poate asuma falimentul Irlandei, ba chiar și cel al Portugaliei, dar nu și pe cel al Spaniei, așa că ultimul front de bătaie al Spaniei este conștientizarea faptului că este prea mare pentru a da faliment și că reprezintă un risc sistemic pentru euro”, spune economistul Pablo Vázquez în publicația americană.

Ce face concret președintele Guvernului spaniol?

Lucrurile au devenit serioase. În joc este chiar moneda euro. În acest sfârșit de săptămână au avut loc două întâlniri importante din punct de vedere economic în două locuri diferite. În Spania, Zapatero s-a întâlnit cu cei mai importanți 37 de agenți economici din țară, iar la nivel european, miniștrii de Economie ai statelor din zona euro se întâlneau pentru a aproba împrumutul cu 85 de miliarde de euro pentru Irlanda și pentru a stabili ce se va întâmpla în continuare cu fondul de salvare creat.

La întâlnirea cu investitorii, Zapatero a promis că va implanta o Comisie Națională de Competitivitate, independentă din punct de vedere politic și care să includă personalități de marcă din lumea economică și socială. De asemenea, președintele vrea un acord stabil în ceea ce privește sistemul energetic. Le-a vorbit și despre reformarea pieței muncii, cu care aceștia s-au declarat de acord. A cerut mai multă competitivitate și inovare și a promis un dialog transparent. Mai mult, șeful executivului spaniol s-a declarat dispus să discute și cu liderul opoziției, popularul Mariano Rajoy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel