Economia Americii „strănută”. SUA urmează să atingă plafonul datoriei setat de Congres, determinând Trezoreria să ia măsuri extraordinare
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Se așteaptă ca SUA să atingă plafonul datoriei stabilit de Congres, joi, forțând Departamentul de Trezorerie să înceapă să ia măsuri extraordinare pentru a menține economia pe linia de plutire.  

Liniile de luptă pentru o bătălie cu mize mari au fost deja stabilite. Republicanii „hardcore”, care au influență în Cameră din cauza majorității reduse a partidului, au cerut ca ridicarea plafonului de împrumut să fie legată de reducerea cheltuielilor, scrie CNN.

Casa Albă a replicat că nu va oferi nicio concesiune și nici nu va negocia cu privire la creșterea plafonului datoriei. Și cu soluția la dramatismul plafonului datoriilor aflate direct în mâinile parlamentarilor, temerile sunt tot mai mari că stăpânirea sentimentului partizan ar putea duce la neîndeplinirea obligației națiunii de a-și plăti datoria pentru prima dată – sau să se apropie periculos de mult de a face acest lucru.

Directorul Consiliului Economic Național, Brian Deese, a cerut joi, în mod repetat, Congresului, să îndeplinească obligațiile Statelor Unite prin creșterea limitei datoriei, avertizând împotriva „haosului economic” care ar putea apărea dacă Congresul nu reușește să facă acest lucru.

„Este vorba de stabilitate economică versus haos economic”, i-a spus Deese lui Kaitlan Collins la „CNN This Morning”, numind-o „obligația fundamentală” a Congresului.

El a adăugat: „Chiar și simpla idee că Statele Unite ar putea să nu-și onoreze obligațiile dăunează economiei”.

Anunțul așteptat că SUA și-a atins plafonul datoriei vine după avertismentul trimis de Yellen săptămâna trecută cu privire la apropierea limitei datoriei, îndemnând parlamentarii să „acționeze prompt”. Măsurile extraordinare vor oferi Congresului ceva timp – Yellen a spus că este puțin probabil ca guvernul să-și epuizeze numerarul și manevrele de urgență înainte de începutul lunii iunie, deși ea a remarcat că există „incertitudine considerabilă” în jurul acestei prognoze.

Cu toate acestea, declarațiile ei nu au reușit să declanșeze discuții bipartizane până acum. În schimb, atât republicanii, cât și democrații și-au reafirmat pozițiile rigide în ultima săptămână.

Președintele Camerei, Kevin McCarthy, trebuie să meargă pe o linie fină, deoarece orice membru poate solicita o moțiune împotriva lui, din cauza concesiilor extraordinare pe care le-a realizat pentru a câștiga postul, după 15 runde rușinoase de vot, la începutul acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel