Eclipsă totală de Lună, SUPERLUNA sau LUNA SÂNGERIE 2022: când, unde și la ce trebuie să fii atent
Data publicării:
Autor: Alexandra Curtache
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
ECLIPSĂ TOTALĂ de LUNĂ 2022. Una dintre cele două eclipse din acest an urmează să aibă loc. I se mai spune Luna Sângerie și are loc când  Luna trece prin spatele Pământului, mai exact prin umbra sa și capătă o culoare roșiatică, spectaculoasă.

Eclipsă totală de Lună sau LUNA SÂNGERIE 2022. Fenomenul de „Lună sângerie” sau eclipsă totală a Lunii va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare, începând cu ora 04:32 a României, pe 16 mai, potrivit The Guardian.

Acest eveniment astronomic poate avea loc numai atunci când Soarele, Pământul și Luna sunt aliniate, iar Pământul se află între Lună și Soare.

Eclipsă totală de Lună sau LUNA SÂNGERIE 2022 are loc în mai multe etape

Prima etapă este faza penumbrală. Aceasta începe la 16 mai, la ora 04:32 a României (02:32 BST), etapă în care cea mai mare parte a luminii solare este blocată și unele raze pot ajunge la Lună. Aceasta creează un efect subtil de întunecare care poate trece ușor neobservat.

Eclipsă totală de Lună sau LUNA SÂNGERIE 2022. Mai dramatică este cea de-a doua etapă, eclipsa umbrală. Este momentul în care putem vedea cea mai întunecată parte a umbrei Pământului trecând peste suprafața lunară. Aceasta începe la ora 05:27 (03:27 BST) și culminează cu eclipsa totală a Lunii la ora 06:29 (04:29 BST).

În faza de eclipsă totală, culoarea Lunii este una spectaculoasă, deoarece pare să devină de un roșu cărămiziu. Acest lucru se datorează faptului că atmosfera Pământului curbează o parte din lumina solară spre ea.

În Marea Britanie, luna va apune la scurt timp după aceea, dar eclipsa va continua până la ora 07:50 BST. America Centrală și de Sud, precum și regiunile estice ale Americii de Nord vor putea urmări întregul spectacol. Nu va fi vizibilă din Australia.

Va fi o SUPERLUNĂ

În timpul eclipsei din 15-16 mai, luna se află în direcția constelației Balanța, conform earthsky.

Eclipsa face parte din Saros 131 în catalogul eclipselor de Lună. Este numărul 34 din cele 72 de eclipse din serie. Toate eclipsele din această serie se produc la nodul descendent al Lunii. Aceasta se deplasează spre nord în raport cu nodul cu fiecare eclipsă succesivă din serie.

Luna plină din luna mai este o superlună, cea mai apropiată de Pământ pentru luna mai, cu doar 1 zi și jumătate înainte de eclipsa care are loc. Astfel, aproximativ două zile după eclipsă, persoanele care locuiesc de-a lungul unei coaste se pot aștepta la maree mai mari decât de obicei.

Unii numesc acest fenomen maree de primăvară perigeană. Dar, în ultimii ani, deoarece lunile noi sau pline apropiate au ajuns să fie numite superluni, mareele foarte mari pe care le aduc sunt uneori numite maree de superlună sau regale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel