Echipa de fotbal a Croației refuză să îngenuncheze pentru BLM la Euro 2020
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Croaţia introduce obligativitatea certificatului COVID-19 pentru toţi angajaţii din sectorul public / Foto Pixabay
Croaţia introduce obligativitatea certificatului COVID-19 pentru toţi angajaţii din sectorul public / Foto Pixabay
Echipa de fotbal a Croației se solidarizează cu maghiarii și refuză să îngenuncheze pentru Black Lives Matter la Euro 2020.

După exemplul echipei naționale a Ungariei, croații au anunțat că nu vor îngenunchea înainte de meciurile Campionatului European 2020 care începe vineri seara, la Roma, cu meciul Turcia - Italia, la ora 21:00.

Jucătorii echipei naționale de fotbal croate au declarat că sigur nu vor îngenunchea în meciul de deschidere împotriva Angliei. Raționamentul din partea Federației Croate este același cu poziția maghiară, în conformitate cu Asociația Europeană de Fotbal (UEFA) care interzice jucătorilor să facă gesturi politice.

La o conferință de presă înainte de Campionatul European, purtătorul de cuvânt al echipei naționale croate, Tomislav Pacak, nu a dorit să răspundă la o întrebare legată de gestul de îngenunchere, însă jurnaliștii croați au declarat că decizia a fost luată de Asociație deoarece îngenuncherea nu face parte din protocolul UEFA, iar Asociația Europeană de Fotbal este în mod explicit împotriva oricărei manifestări motivate politic în sport.

La începutul acestei săptămâni, înainte de meciul de încălzire cu Irlanda, Asociația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a explicat în mod similar de ce membrii echipei naționale refuză să se alăture mișcării.

Practica, obișnuită în Anglia

Este o practică obișnuită în Anglia ca jucătorii să îngenuncheze înainte de meciuri pentru a milita pentru controversata mișcare politică Black Lives Matter. Membrii echipei naționale a Angliei au făcut același lucru în meciurile amicale cu Austria și România, în ciuda fanilor care huiduiau gestul, iar jucătorii intenționează, de asemenea, să îngenuncheze în timpul meciurilor de la Campionatul European, notează RMX.

Maghiarii au refuzat gestul 

Jucătorii echipei naţionale de fotbal a Ungariei nu vor îngenunchea înainte de începerea meciurilor ca un gest împotriva rasismului, întrucât consideră că este un protest politic, a anunţat Federaţia ungară de fotbal (MLSZ) în ajunul debutului EURO 2020, citată de agenţia EFE.

"Regulamentele UEFA şi FIFA nu autorizează politica pe terenuri şi stadioane, lucru pe care MLSZ nu doar îl acceptă, ci îl şi susţine", se mai arată în comunicat.

Federaţia subliniază că respectul faţă de ceilalţi este una din valorile de bază ale sportului şi de aceea luptă de mulţi ani împotriva tuturor formelor de ură prin campania sa "Ura nu este în regulă"! (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Stanciu şi Nedelcearu, apăraţi după ce au refuzat să îngenuncheze pentru Black Lives Matter, înainte de meciul cu Anglia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel