EBOLA a ajuns în SUA. Lumea, în alertă medicală
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
EBOLA a trecut oceanul și a ajuns în SUA. Deocamdată în mod controlat însă, deoarece autorităţile de la Washington au decis să repatrieze doi americani infectaţi cu virusul  pe care l-au contactat în Africa.

EBOLA. Vor fi aduşi în următoarele zile cu un avion special şi transportaţi la Atlanta, la Centrul de prevenire a bolilor, unde vor fi trataţi într-o încăpere perfect izolată. Între timp, Organizaţia mondială a Sănătăţii a avertizat că epidemia se extinde rapid în vestul Africii, dar încă poate fi oprită.

EBOLA. Numărul victimelor a trecut de 730 în câteva luni, în ţările din Vestul Africii, unde autorităţile fac eforturi disperate să oprească răspândirea virusului. Guineea, Sierra Leone şi Liberia mobilizează poliţia şi armata pentru a impune un cordon sanitar în jurul epicentrului epidemiei, adică într-o zonă situată la frontiera lor comună.
Lewis Brown, ministrul Informaţiei, Liberia: "Am ajuns într-un moment de criză. Nu mai e doar o problema a Liberiei. Se confruntă cu această epidemie şi Siera Leone şi Guineea. Evident, a devenit o problemă internaţională".

Citește și: EBOLA: Peste 1.300 de cazuri și 729 de morți în Africa de Vest

Preşedintele Barack Obama a anunţat controale medicale pentru toti participanţii la summitul Statele Unite-Africa de săptămâna viitoare.

„În Africa de Vest, virsul se răspândeşte mai rapid decât eforturile de până acum pentru controlarea epidemiei" - a avertizat directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din martie, au fost infectaţi peste 1.300 de oameni.

EBOLA are o rată de mortalitate de până la 90 la sută

Potrivit experţilor, Ebola este extrem de contagioasă şi foarte periculoasă. În mod normal, boala are o rată de mortalitate de 90%.

„Epidemia de EBOLA din Africa de vest se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări", a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens, într-un interviu publicat de Libre Belgique. "Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului, iar situaţia nu face decât să se agraveze, în condiţiile în care se extinde, în special în Liberia şi Sierra Leone, cu focare foarte importante", a mai declarat Janssens.

Citește și: EPIDEMIE EBOLA. OMS afirmă că epidemia de EBOLA a scăpat de sub control

EBOLA. România are specialiști care lucrează în industria petrolieră din zona Africii, cei mai mulții fiind în Nigeria, țară care se confruntă în acest moment cu virusul mortal. Deocamdată nu a fost înregistrat niciun român cu virusul mortal, dar autoritățile monitorizează atent acest virus și aria lui de răspândire.

Cum a fost descoperită și care sunt simtomele

Virusul EBOLA poartă numele râului Ebola, din Congo, unde, în 1976, au fost descoperite primele cazuri şi se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.
Boala a fost descoperită acum 38 de ani. Profesorul Heymann, care a făcut parte din echipa de savanţi care s-a ocupat iniţial „de caz", spune că boala a pornit atunci de la un director de şcoală care s-a infectat, cel mai probabil, după ce a tăiat un animal pe care-l cumpărase de la piaţă.

Citește și: EBOLA. Doctor cu EBOLA refuză serul pentru a salva o misionară

 

EBOLA. "A fost tratat ambulatoriu, pentru hemoragie nazală şi dizenterie, cu o injecţie. Acolo erau numai patru ace şi seringi în toată secţia, care nu erau sterilizate între folosiri şi, în plus, erau utilizate şi la maternitate", a dezvaluit David Heymann, de la Facultatea de Igienă şi Medicina Tropicală din Londra. De atunci s-au înregistrat alte zece epidemii, care au făcut 2.000 de victime. De-a lungul timpului, simptomele au ramas aceleaşi, "discrete", însă atunci când virusul loveste, o face rapid şi mortal.
Deocamdată, nu exista leac pentru această maladie. Doar un vaccin experimental, care ar urma să fie testat abia în septembrie 2015, informează evz.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel