Data publicării:

EBA recomdă UE ca fondurile europene pentru romi să fie administrate de autoritățile publice și trage atenția asupra pericolelor aderării Muntenegrului

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
eba
eba

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu s-a pronunţat în plenul PE pentru înfiinţarea unei agenţii europene pentru romi, ea propunând de asemenea ca fondurile europene destinate acestor etnici să fie gestionate de autorităţile publice şi nu de ONG-uri.

Elena Băsescu a apreciat că faptul că se discută în reprezent despre o strategie europeană pentru cetăţenii de etnie romă este o recunoaştere a faptului că această problemă ţine de competenţa europeană, şi nu doar naţională, informează Mediafax. "Susţin ideea înfiinţării unei agenţii europene pentru romi", a spus Elena Băsescu în primul dintre cele trei discursuri rostite, marţi, la PE. Ea a apreciat că astfel s-ar pune capăt discriminării pe baze etnice. "Dacă va exista un sistem de monitorizare a implementării Strategiei, acesta trebuie aplicat tuturor statelor membre şi nu doar în ţările cu un număr mare al acestei populaţii", a mai spus Elena Băsescu.

Europarlamentarul PDL a atras de asemenea atenţia că există riscul ca fondurile UE , gestionate de ONG-uri, să nu ducă la rezultate concrete. Ea a adăugat că autorităţile publice ar trebui să acţioneze ca organizaţii beneficiare ale proiectelor. "Susţin totodată ideea din raport (n.red. raportul din PE referitor la strategia europeană pentru cetăţenii de etnie romă) privind crearea unei hărţi europene de criză", a mai spus Elena Băsescu, precizând că această hartă ar urma să includă "microregiunile din UE cel mai lovite de sărăcie, excluziune socială şi discriminare".

 „În România, trei companii petroliere au obţinut deja licenţă pentru exploatarea neconvenţională a rezervelor de gaz”

Într-un alt discurs susţinut marţi în plenul PE, Elena Băsescu s-a referit la importanţa gazului din surse alternative ca metodă de reducere a dependenţei energetice. "Gazul produs din surse alternative ar avea un rol important pe piaţa energetică europeană. Europa şi-ar putea diversifica sursele de energie, reducând dependenţa faţă de statele terţe", a explicat Elena Băsescu. Ea a adăugat că una dintre variantele alternative poate fi "exploatarea neconvenţională a rezervelor de gaz din Europa". "În România, trei companii petroliere au obţinut deja licenţă în acest sens. Marea bogăţie a Mării Negre sunt hidraţii de gaz, cunoscuţi şi ca gheaţa inflamabilă", a explicat Elena Băsescu.

„ Integrarea Muntenegrului va aduce extinderea corupţiei şi ilegalităţile fiscale”

Europarlamentarul PDL a susţinut de asemenea, marţi, un discurs pe tema integrării europene a Muntenegrului. Cu această ocazie, europarlamentarul democrat-liberal a spus că recomandarea acestui stat ca ţară candidată la aderarea la UE ar contribui la stabilitatea Balcanilor de Vest. Elena Băsescu a subliniat totodată importanţa rescpectării criteriilor de la Copehaga şi a reamintit problemele semnalate de Comnisia Europeană în ceea ce priveşte Muntenegrul, respectiv "extinderea corupţiei şi ilegalităţile fiscale", apreciind drept esenţială crearea unei autorităţi specializate în combaterea acestor fenomene. "Drepturile minorităţilor - în special cele ale romilor - nu beneficiază de consacrare legislativă", a mai atras atenţia Elena Băsescu referitor la Muntenegru. Totodată ea a atras atenţia asupra efectelor negative asupra mediului pe care le poate avea un turism necontrolat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel