Data actualizării:
Data publicării:

”E un compromis acceptat”. Dr. Alin Popescu despre harm reduction în alimentație: O spun prima oară aici, cu riscul de a fi atacat de anumiți colegi

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, a vorbit despre aplicarea conceptului de harm reduction.

Dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, a explicat la DC News cum poate fi aplicat conceptul de harm reduction în alimentație.

VEZI ȘI: Ce este harm reduction, conceptul la modă astăzi, pe care suedezii îl foloseau acum aproape 200 de ani. Dr. Alin Popescu: Primul a fost în psihiatrie!

"În alimentație cred că se practică cel mai mult și de multe ori fără să realizeze medicii că fac lucrul ăsta, că de fapt, cumva, și asta o spun prima oară în emisiune aici, cu riscul de a fi atacat poate de anumiți colegi, dar cumva și compromisurile pe care le facem sunt, de fapt, un harm reduction.

Ești diabetic, măsori tot, dacă avem glicata 6,1 sau 6,2, data viitoare, peste 3 luni când facem glicata, ai voie să mănânci o felie de chec pe săptămână sau nu ai voie să faci nu știu ce. De fapt, asta este o abatere de la standard, dar e tot un compromis acceptat, e un harm reduction. Eu mâncam un chec întreg, acum mănânc o felie. Eu beam 3 litri de suc pe săptămână, acum beau un litru jumătate și ăla este îndulcit jumătate cu ștevie, jumătate cu zahăr.

Dr. Alin Popescu: Trebuie foarte bine individualizat în funcție de nevoile și de obiceiurile pacientului

Când spunem "nu" și rare ori, nu știu, după evenimente majore, după infarct, după vreun accident vascular serios care s-a recuperat, poți la niște lucruri să le spui un "nu" complet. De obicei totul e o negociere fină și reduci cantitățile, îmbunătățești compoziția. E un harm reduction adevărat și în alimentație.

Și aici poate mai mult decât în alte locuri, trebuie foarte-foarte bine individualizat în funcție de nevoile și de obiceiurile pacientului, și totodată cuantificat prin ceea ce se numește jurnal alimentar, adică să fie urmărit cel puțin prima perioadă de timp ca să nu existe derapaje semnificative deoarece unde apar semnificativ, care are Doamne ferește au și un caracter repetitiv, din punctul meu de vedere pulverizând toată aplicarea conceptului de harm reduction", a spus dr. Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel