E prima dată când se întâmplă așa ceva! "Cometa Crăciunului" va face spectacol pe cer săptămâna aceasta
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cometa Crăciunului va putea fi văzută pe cer chiar înainte de sărbători.

Un fenomen special va marca cerul în această săptămână, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă. "Cometa de Crăciun" se va apropia de Pământ, oferind o imagine rară, notează Live Science. Într-o coincidență notabilă, acest eveniment se va suprapune și cu una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți ale anului.

Ploile de meteoriți au loc atunci când particulele din spațiu intră în atmosfera Pământului și ard. De obicei, aceste evenimente sunt generate de particule provenite din cozile cometelor sau asteroizilor care pătrund pe orbita planetei noastre.

Ploaia de meteoriți pe care o vom observa în această săptămână provine de la cometa numită 46P/Wirtanen, cunoscută și sub numele de „Cometa de Crăciun”. Această cometă este parte a „familiei Jupiter” și își desfășoară orbita între Soare și planeta Jupiter.

Particule unicat

În contrast cu alte comete care generează ploi de meteoriți, particulele pe care le vom observa în această săptămână au fost create în urmă cu aproximativ 50 de ani prin interacțiunea dintre cometa 46P/Wirtanen și Jupiter. Este important de menționat că aceasta nu este prima oară când „Cometa Crăciunului” se apropie de Pământ.

Ultima sa apropiere a avut loc pe 16 decembrie 2018, la o distanță de aproximativ 11 milioane de kilometri de planeta noastră. Cometa este numită „Cometa de Crăciun” pentru că este verde, una din culorile festive ale sezonului de sărbători. Pentru a anticipa acest fenomen, experții au simulat traiectoria cometei.

Studiul, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, a avut ca obiectiv determinarea dacă meteoriții se vor apropia de Pământ. Echipa, condusă de Jérémie Vaubaillon, a estimat că am putea să observăm între 2 și 10 meteoriți pe oră în timpul evenimentului „Cometa de Crăciun”.

Cele mai bune zone pentru a observa Cometa Crăciunului vor fi în Oceania și Indonezia, potrivit studiului, dar asta nu înseamnă că pe cerul din lumea întreagă nu vor putea fi observate urme subtile, verzui. Cei suficient de norocoși să aibă vizibilitate ar trebui să ia în considerare folosirea unui binoclu sau a unui telescop pentru o priveliște mai bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel